Tragedija Kontrasta na pozorišnoj sceni

Premijera predstave o tragičnoj smrti 14 mladih u diskoteci "Kontrast" i kafiću "Laundž" zakazana je za utorak u Srpskom narodnom pozorištu (Kamerna scena, 20 sati).

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Premijera predstave o tragičnoj smrti 14 mladih u diskoteci Kontrast i kafiću Laundž u Novom Sadu zakazana je za danas u Srpskom narodnom pozorištu.

PREMIJERA - Rediteljka Mia Knežević kaže da je pozorišna predstava „Požar. Laundž / Kontrast ili Tamo gde smo ostali“nastala iz pisanog materijala i priča očevidaca.

- Imena žrtava treba da se pominju i da se nikad ne zaborave, a predstava da na izvestan način postane pozorišni spomenik njima i njihovim suviše rano i tragično ugašenim mladim životima – kaže Kneževićeva.

Po njenim rečima, predstava govori o događajima o kojima još nemamo jasnu sliku, a čini se da je ta slika i namerno zamagljena.

- Posmatram to kao jedan događaj. Ne samo što se desio, nego se i ponovio. To je ideja zbog koje mislim da obe stvari treba da nađu mesto u predstavi. Ta dva događaja su za mene vizuelizacija svih rupa i grešaka u kojima živimo, prilično mračan odraz naše realnosti - kazala je Kneževićeva.

Tragedija u "Laundžu" dogodila se kada je ona bila srednjoškolka, a požar u "Kontrastu" tokom njenih studentskih dana.

- Za vreme studija želela sam da na fakultetu radim dokumentarni film, ali to je komplikovan zadatak za neiskusnog studenta. Sada sam spremna da o tome progovorim kroz pozorište - kaže rediteljka.

U predstavi igra 14 glumaca, delom iz SNP-a, delom sveže diplomiranih. Glumica Lidija Stevanović, koja u predstavi govori u ime jednog od roditelja, kaže da je taj monolog, kao i rad na predstavi bio potresan.

- Tema predstave je veoma teška, a zbog sadržaja bilo je veoma teško izgovoriti tekst. Dešavalo se da smo na probama plakali. Reč je o bliskoj prošlosti i traumi ovog grada. Svakodnevno prolazim pored mesta na kojima su se tragedije dogodile, a zgrade nas svakodnevno opominju - kazala je Stevanovićeva.

U požaru koji je izbio 17. februara 2008. u "Laundžu" stradalo je osmoro, a u "Kontrastu" 2012. godine šestoro mladih ljudi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.