Glava u torbi za malu platu

Postoje zanimanja koja su onima koji se njima bave konstantna pretnja po život. A ti ljudi ih obavljaju kao da se bave nečim potpuno bezazlenim, navikli na rizik. I za ne baš tako velike plate.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

POSAO - Ovo su tri priče o ljudima koji znaju da u njihovom poslu svaka greška može da bude kobna.

Srce, ruke i lopata

RUDAR - Miroslav Damnjanović (57) već 23 godine je rudar na površinskom kopu uglja Kolubara. Biti rudar zahteva težak rad i punu koncentraciju celo radno vreme.

- Svaki put kada te pozovu, moraš da nađeš adekvatno rešenje. Ovaj posao je i psihički i fizički težak, a svako ko radi oseća ogromnu odgovornost. Puno je opasnosti - ističe Miroslav.

Najveće opasnosti po život rudara su rad na velikim visinama, mogući udari struje, ali i ogromne mašine koje iskopavaju ili prevoze ugalj. Kaže, nikada nije razmišljao o mogućnosti da mu se nešto desi i ne dođe kući.

- Najsrećniji sam kada svi živi i zdravi završimo smenu i odemo kući - priča on.

Posao koji ne trpi ni sekundu nepažnje

DEMINER - Jedna sekunda nepažnje može da me košta života - kaže deminer Darko Vrećo (40), koji već 18 godina radi na uklanjanju mina u minskim poljima.

Posao kojim se bavi izuzetno je težak. Plaši se, kaže on, ali ne onoliko koliko okolina misli.

- U svakom čoveku postoji misao „šta ako se ne vratim kući“, ali ja svako jutro polazim s tim da posvećujem pažnju poslu, da budem na oprezu i koncentrisan. Doza straha postoji, ali ne dozvoljavam da me nadjača - objašnjava Darko, koji je 12 godina u

srećnom braku. Kaže, decu još nema.

BG Spajdermen

ALPINISTA - To što ljude plaši za mene koji visim na zgradama je normalno - priča Zoran Zagorac (51), koji već 15 godina radi kao perač prozora na višespratnicama.

Nikad nije pomislio da se možda s posla neće vratiti.

- Nikada nisam razmišljao o tome, iako imam malu decu. Siguran sam u posao kojim se bavim, siguran sam u svoje znanje jer ovo što radimo moje kolege i ja, tu nema greške. Tu se samo jednom greši naglašava on.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.