I Beograd ima Kineski zid

Beograđani ne prestaju da iznenađuju sa svojom maštovitošću pa su tako pronašli najčudnije inspiracije da nazovu neke od zgrada kao što su Kifla, Crna udovica, Pendrek...

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Ćelap

CRVENKAPA

U novobeogradskom bloku 12, preko puta basketaških terena smešten je YU-biznis centar, ili ti popularna Crvenkapa . Ovaj stambenoposlovni kompleks građen je početkom veka u Bulevaru Mihajla Pupina. Nadimak je dobio zbog upečatljivih crvenih detalja na belim fasadama.

CRNA UDOVICA

Usamljenu mirijevsku zgradu, smeštenu na najvišem vrhu Stojčinog brda, nazvali su Crna udovica. Taj naziv dobila je jer je izopštena od niskih petospratnih zgrada u komšiluku. Nalazi se u ulici Matice srpske, koja se često zatvara, jer je na klizištu, pa onda zbog toga stanari imaju problem sa prevozom.

KIFLA

Obla stambena zgrada krasi park koji je nikao još u vreme Austro-ugarske monarhije, pod mandatom gradonačelnika Stevana Markovića. Pored Karađorđevog parka i zgrade koja oblikom podseća na kiflu, nekada su prolazili trolejbusi, potom ih je zamenio tramvaj

14, a sada tuda saobraćaju autobuske linije 15, 84, 704 i 707.

SAMOUBICA

Neslvano ime poneo je soliter od 19 spratova na adresi Goce Delčeva 33, poznat po tome da su devedesetih godina bilo mnogo slučaja samoubistava. Poslednjih godina situacija sa “ukletom zgradom” se malo stišala, ali je stanari i dalje zovu Soliter smrti.

KINESKI ZID (MEANDRA)

Najduža lamela i stambeni objekat od 1.000 metara i 62 ulaza, a u njoj stanuje čak 3.500 ljudi. Izgrađena je šezdesetih godina 20. veka u 21. bloku, preko puta Hajata. A na nju svakodnevne motre Šest kaplara. Koliko je ogromna obuhvata čak četiri ulice, a to su Mihajla Pupina, Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe. Zbog njenog krivudanja koje podseća na telefonsku igru „zmijice“, a zovu je još i Meandra.

PET IDIOTA

Pretpostavljamo da ste svi već čuli za onih Pet banjičkih Idiota, koji tako upečatljivo štrče u ovom mirnom beogradskom naselju. Ne postoji osoba koja je prošetala Crnotravskom ulicom, a da prvo njih nije zapazila. Ipak, retko ko ih je video iz ptičje perspektive. Kada se gledaju iz vazduha oni formiraju preciznu zvezdu petokraku, simbol stare Jugoslavije.

SIROTICA, PENDREK I BESNA KOBILA

Pariske komune, ulica u kojoj su zgrade uglavnom krštene po lokalnom stanovništu, koje je tu dobilo stanove od države u drugoj polovini prošlog veka. Pa tako u Sirotici žive radnici, fizikalci, u Besnoj kobili su direktori i visoki funkcioneri, a u Pendreku pripadnici policije.

TELEVIZORKE

Dve duguljaste stambene zgrade prostiru se u Bloku 28, jedna uz autoput u Bulevaru Arsenija Čarnojevića, a druga preko puta u Milutina Milankovića. Građene klasičnom komunističkom arhitekturom po projektima arhitekte Ivana Arnautovića, koji je prozorska okna izbacio iz zida, tako da izgledaju kao da su televizori zalepljeni na fasadu, otuda je jasan nadimak.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.