Pitali smo stručnjake: Šest koraka do uspešne IT firme

Razvojem IT sektora javlja se sve veća potreba za kadrovima i firmama u toj oblasti. Pitali smo Mariju Gavrilov, koordinatorku Startit programa, da nam navede osnovne korake ka stvaranju uspešne IT firme.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - P. Paunović

1. Pronađite problem vredan rešavanja

U srcu svakog uspešnog proizvoda leži problem sa kojim se korisnici suočavaju, a na vama je da im ponudite rešenje. Recimo, jedna od najuspešnijih startap priča nastala je na ideji da se vozačima taksija ponudi uvid u zone grada u kojima je najpotrebnija njihova usluga, te da svima kojima je prevoz potreban ponude što bržu i efikasniju uslugu koju će moći da ocene - preko jedne aplikacije. Tako je nastao startap Uber.

2. Uspeh = timski rad

Iako uspešni startapi sa jednim osnivačem/icom postoje, oni su izuzetak pre nego pravilo. Dokazano je da se startapi sa jednočlanim “timom” tri godine sporije razvijaju od onih koje vodi nekoliko ljudi. Osnivački timovi IT startapa najčešće uključuju: programere, dizajnere, prodavce, menadžere proizvoda, a kasnije možete dodati osobe koje će se strogo baviti finansijama, investicijama, zapošljavanjem...

3. Pronađite korisnike

Iako biste želeli da je tako, vaš proizvod neće služiti baš svima. Treba da pronađete grupu u okviru populacije kojoj baš vaše rešenje treba. Recimo, kreatori Fejsbuka nisu uslugu nudili populaciji penzionera, već studentima koji: 1. koriste internet i 2. imaju veliku mrežu prijatelja koju mogu pretočiti u virtuelni svet. Pokušajte da zamislite svoje idealne korisnike.

4. Pripremite “pič”

“Pič” (eng. pitch) za investitore je prezentacija koju startap timovi drže investitorima, kako bi ih ubedili da su baš oni prava ekipa za ulaganja. Preporučuje se da se pre uzimanja tuđeg novca, pak, oslonite na sopstvena i timska sredstva. Stavka na koju će investitori obratiti najviše pažnje jeste vaš tim - čak i ako vaš proizvod ne zadobije pažnju korisnika.

5. Tražite mentore

Mentori su ljudi koji će biti tu da vam ukažu na moguće posledice vaših odluka, proslave uspehe i zanovetaju da nešto treba uraditi drugačije - jer verovatno znaju bolje. Mentori će biti tu da daju svoje mišljenje i pitaju prava pitanja - a onda kada mislite da znate sve, pokazaće vam da možete stvari raditi mnogo bolje.

6. Podrška zajednice je ključ

Zajednica je tu da pogura vaše ideje, prenese lepu reč o vašem proizvodu, ali i da podeli sa vama znanje koje poseduje. Kao rezultat iskustva i znanja zajednice, sklopili smo za početnike vodič za započinjanje startapa (startit. rs/startap - priručnik).

MARIJA GAVRILOV

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.