Mikroorganizmi u panici zbog mladih istraživača

Noć istraživača u petak (od 17 do 22 sata) u Beograd donosi najbolju zabavu za sve ljubitelje nauke

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - P. Paunović

Kako da pomoću aplikacije na mobilnom telefonu otkrijete koliko ima bakterija na vašim rukama, novcu ili bilo kom drugom predmetu? Odgovor na to pitanje pružiće vam učenici 12. beogradske gimnazije tokom Noći istraživača.

Na spisku je još pregršt postavki, a da neku ne biste propustili, krenite Knez Mihailovom, pa preko Kalemegdana do Savskog šetališta, jer vas na tom potezu čekaju brojne tačke na kojima se krije riznica znanja.

Kako da pomoću aplikacije na mobilnom telefonu otkrijete koliko ima bakterija na vašim rukama, novcu ili bilo kom drugom predmetu? Odgovor na to pitanje pružiće vam učenici 12. beogradske gimnazije u Noći istraživača.

APLIKACIJA - „Istraži, prikaži, znanje potraži“slogan je 7. Noći istraživača, koja će 30. septembra od 17 do 22 sata predstaviti popularnu nauku. Posetioci će moći da uče o poreklu reči, starim instrumentima, zagađenju vazduha, bakterijama, evoluciji i ostalim naučnim fenomenima.

Gimnazijalci predvođeni dvema mentorkama, profesorkom informatike Valentinom Dobrijević i profesorkom biologije Jelenom Zagorac, kroz mobilnu aplikaciju pokazaće zašto je važno prati ruke.

- Ideja je bila da pokažemo da učenici mogu da naprave projekat iz kog će se izroditi aplikacija, kakve njihovi vršnjaci svakodnevno skidaju s onlajn prodavnica. Onda smo odlučili da to spojimo s korisnom pričom o mikroorganizmima i pranjem ruku - objašnjava Jelena Zagorac.

Ona je s učenicama Katarinom Kalanj i Jelenom Đukić zasejavala bakterije na razne površene, poput mobilnih telefona i novčanica, pa će ljudi u samoj Noći istraživača prisustvovati otkrivanju toga gde i koliko ih ima. Takođe će naučiti zašto je važno prati ruke i koliko dugo, a sve to uz pomoć aplikacije koju su napravili Marko Kosijer i Filip Starčević.

- Kada sam ih pitala koliko im vremena treba za aplikaciju, rekli su da tako nešto mogu da naprave preko noći. Važno je napomenuti da se na ovaj način ne dobija tačan broj mikroorganizama, već se u procentima prikazuje koliko su ruke ili neke druge površine zaprljane - kaže Zagorac.

Posetioci će na samom događaju moći da preuzmu aplikaciju i sami u svojim domovima provere gde ima previše bakterija i da li treba da operu ruke, kao i da li su taj posao dobro obavili. Ideja je da nakon sitnih dorada ona bude dostupna i na onlajn prodavnici aplikacija.

Pored ove postavke, na Kalemegdanu možete videti i još jedan spoj informacijonih tehnologija s prirodnim naukama.

- Biće prikazana aplikacija koju svako može skinuti i putem koje može na interaktivnoj mapi obeležiti ako u nekom dalu Beograda osećate povećan nivo zagađenja. Onda se na osnovu toga uradi provera i vidi da li subjektivni osećaj zagađenja ima veze sa stvarnim izvorom koji se na tom mestu nalazi - objašnjava Vladimir Jokanović, koordinator programa „Četiri ćoška“.

Na spisku je još pregršt postavki, a da neku ne biste propustili, krenite Knez Mihailovom, pa preko Kalemegdana do Savskog šetališta, jer vas na tom potezu čekaju brojne tačke na kojima se krije riznica znanja.

VLADIMIR JOKANOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.