Razvojni put uniformi srpskih stjuardesa

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - N. Košak

Kao što se ulična moda svakodnevno menjala, tako su se i menjale, ali na nekoliko godina, i uniforme stjuardesa srpske nacionalne avio-kompanije. Ovo je njihova priča.

STIL - Odmah nakon osnivanja JAT-a, među prvim dokumentima usvojeni su pravilnici o izgledu, kroju, načinu nošenja, ali i o pravilima ponašanja za vreme službe. Domaćice JAT-ovih aviona uz sako, suknju i košulju nosile su i beretku.

- Stujardese su 50-ih godina nosile klasičan kostim sa sakoom, koji je bio dopunjen belom bluzom. Šezdesetih su skraćene suknje, a beretka je zamenjena kapom koja je pristajala uz svaku frizuru. Sedamdesete se pamte po definitivnom prelasku na flotu mlaznih vazduhoplova i lepršaviji stil uniformi. Tada je usvojena i odluka da se o daljem razvoju uniformi, naročito ženskog letačkog osoblja, brine Služba za propagandu, a sam posao je poveren slikarki Jovanki Kočobi - kažu za “24 sata” iz Er Srbije.

Novinu su predstavljale bluze raznih boja koje su se nosile ispod žaketa i novi šeširi koji su ubrzo napušteni jer su ih pojedine stjuardese oblikovale na način koji se graničio sa neozbiljnošću. Godine 1975. JAT poverava kreiranje uniformi Aleksandru Joksimoviću. On je lansirao nekoliko verzija uniformi u teget tonovima sa sitnim detaljima i ukrasima na temu trobojke. Tada je prvi put boja letačkog osoblja - plava, zamenjena u bordo.

- Već 1978. pojavile su se nove srebrno-sive uniforme. Posle Joksimovića u kreiranju uniformi oprobala se i Mirjana Marić. Uniforme su se sastojale iz mantila, kostima, suknje, bluze, kecelje, marame i ešarpe. Ali ova uniforma nije dugo bila u upotrebi - dodaju u našoj avio-kompaniji.

Marićeva je 1980. imala “popravni ispit” i vraćeni su klasičan kostim i teget boja. Bluze koje su dopunjavale suknju i sako bile su vedrijih boja.

- Od prvog aprila 1986. godine stjuardese su nosile uniforme koje je kreirala Gorica Popesku. Novina je to što su se, posle dužeg vremena, ponovo uvele kape u obliku toke i što je, umesto dosadašnje tamnoplave, osnovna boja bila kraljevskoplava stoji u JAT-ovoj arhivi.

Godine 2008. radna odeća stjuardesa bila je najviše tamnoplava, ali i siva i kraljevskoplava. Bilo je i kostima i haljina, ali i pantalona.

- Poslednja izmena uniformi bila je 2015. Kostimi su teget boje sa kapama i brendiranim maramama, što im u ukupnom izgledu daje i blagi retro izgled, što se posebno ističe njihovim crvenim karminima - kaže portparol Aerodroma “Nikola Tesla” Arsen Rudan.

Stjuardese su sredinom prošlog

veka nosile klasičan kostim

sa sakoom, dopunjen belom

bluzom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.