FBI objavio dokumenta o Tesli koja su krili decenijama

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

GENIJE - FBI (Federalni istražni biro) konačno je objavio dokumenta s informacijama o Nikoli Tesli, uključujući i njegove izume poput zraka smrti i vatrenih lopti, a u njima je opisano i kako je američka vlada zaplenila njegove beleške posle smrti.

Tesla, inovator i pronalazač za koga se smatralo da je bio decenijama ispred svog vremena, predvideo je i pomogao razvoj ranog prototipa smartfona, pored mnogih drugi stvari. U stotom broju mesečnika Popular Science iz 1922, na primer, Tesla je predvideo video-pozive:

“Televizija će biti u upotrebi kao i telefonija. Dok neko bude slušao glas sa druge strane žice, moći će istovremeno da vidi i lice svog sagovornika”, objasnio je Tesla u članku. Teslini eksperimenti i izumi, kao i neverovatne vizije, učinili su ga metom za FBI i vladu pod čijom je prismotrom bio. Posle njegove smrti 7. januara 1943. godine, iako nova dokumenta sugerišu da je naučnik preminuo tek sledećeg dana, FBI je pojurio da zapleni kovčege sa njegovim radovima kako bi sprečio da bilo šta padne u ruke sila Osovine. Međutim, s obzirom na to da su se njegovi izumi fokusirali na električnu energiju i bavili se pojačavanjem njene snage, Sjedinjene Američke Države nisu imale motiv da se to objavi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.