A gde je tu klopa, odeeća... na račune ode trećina plate

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

Da je skupo biti Beograđanin pokazuju i brojke - nešto više od trećine prestoničke plate od 56.760 dinara, koliko je prema statistici prosek, ode na komunalije, struju, internet, ali i prevoz.

NOVČANIK - Prema podacima Sektora statistike grada Beograda, prosečna plata za avgust u Beogradu iznosila je 56.760 dinara, što je 1,4 odsto više u odnosu na period za prošlu godinu. Međutim, taj postotak ne znači previše kada su već od 1. avgusta povećani iznosi na računima za komunalne usluge, i to za pet odsto. Tako sada prosečan ceh za „Infostan“za stan od 50 kvadrata u kojem živi tročlana porodica staje 8.500 dinara.

Ni ovde nije kraj novim cenama od 1. oktobra stupa na snagu i nov cenovnik za potrošnju električne energije, koji je viši za 3,8 odsto. Iako je to svega, kako je najavljeno, evro po domaćinstvu, u toku zimskih meseci moraće svakako da se prištedi ukoliko nema drugačijeg načina grejanja. Tokom zimskih meseci troši se oko 540 kilovata struje u proseku, pa tako račun za utrošak električne energije po domaćinstvu prema podacima “Elektrodistribucije” iznosi 3.400 dinara, ali bez PDV.

Ako je za utehu, druge dažbine miruju. Bar zasad. Minimum 659 dinara Beograđanin će izdvojiti za fiksni telefon, kolika je samo pretplata, a gotovo da nema domaćinstva gde ne postoji kablovska i internet. Više od 70 odsto domova privezano je na mrežu, a to zadovoljstvo minimalno plaćaju oko 1.500 dinara u zavisnosti od operatera. Za TV signal putem kabla izdvaja se oko 1.150 dinara.

Na kraju ostaje i prevoz. Za jednog zaposlenog ova usluga mesečno košta 3.300 dinara za 1 i 2 zonu, koje obuhvataju najveći deo grada, dok za put do prigradskih opština treba izdvojiti još 2.000 dinara više.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.