Najtužnije poruke ljubavi na groblju ljubimaca u BG-u

Mali nadgrobni spomenici, sa sve godinom rođenja i smrti, uredno su poređani na ilegalnom groblju kućnih ljubimaca u Miljakovačkoj šumi

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Lj. Krstić

APSURD - Vlasnici kućnih ljubimaca svoje pse i mačke doživljavaju kao najmilije članove porodice, pa zato i ne čudi što imaju želju da ih sahrane dostojanstveno, sa sve nadgrobnom pločom, cvećem i svećama. Žele da imaju mesto na kom će moću da posete svoje ljubimce, s kojima su proveli godine, pa i više od decenije.

Ali, nemaju. Beograđani takav “luksuz” još legalno ne mogu da ostvare, jer nemamo groblje za kućne ljubimce. Najavljeno je, treću godinu zaredom, da će sledeće godine biti podignuto, i to na Novom Beogradu. Znate, isto ono groblje o kome se pričalo pre 20 godina - sad će konačno da bude podignuti. Valjda. No, dok se to ne desi, Beograđanima ostaje samo da se snalaze.

A snalaze se na mnogo načina. Neki reše da se obrate “Veterini Beograd” i kremiraju svoje ljubimce legalno. To ne samo da je bolan proces, već i prilično skup. Za dolazak nadležne službe i preuzimanje tela moraćete da izdvojite od 4.000 do 6.000 dinara. Ako rešite da sami odvezete telo “Veterini”, to staje 3.100 dinara. Najpovoljnija je opcija da svoju pokojnu kucu ili macu odvezete direktno u hladnjaču u Ovči, jer onda čitav proces košta 1.000 dinara manje.

Što zbog cene, što zbog činjenice da to nije baš najidealnija vrsta rastanka koju vlasnik zamišlja, a što iz revolta jer se svaki vlasnik ljubimca oseća kao da je primoran da otvori novčanik - tek “Veterina” mesečno ima svega nekoliko desetina slučajeva uginulih kućnih ljubimaca. Šta se dešava s ostalim drugarima na četiri noge?

Dobar deo završava na ilegalnim

grobljima širom Beograda. Ima ih nekoliko - Ada Ciganlija, Savski kej, Košutnjak i Miljakovčka šuma. Mi smo posetili ovo poslednje, i već na prvi pogled je jasno da je u pitanju mesto prepuno ljubavi. Kao i svako drugo groblje, uostalom.

Cveće, sveće, ogradice oko spomenika, nadgrobne ploče sa ugraviranim slikama, oproštajne poruke i ukrasi oko grobova - ovde počivaju nečiji najbolji prijatelji i to je više nego jasno.

Ali, kolikog god lepo i dirljivo bilo - ilegalno je. Sve, osim predavanja leša Veterinarskom fakultetu ili “Veterini Beograd” je zvanično ilegalno i svaki vlasnik može da plati kaznu od 5.000 do 30.000 dinara za sahranjivanje lubimca izvan zakonskih okvira. Zato se ove sahrane odvijaju kasno noću, daleko od radoznalih pogleda i u krugu porodice.

Lepo, dirljivo i ilegalno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.