Anja je gracija u carstvu muškaraca

U carstvu muškaraca Vojske Srbije, našla se i jedna gracija - Novosađanka Anja Krneta (28) je jedina devojka pilot helikoptera Vojske Srbije, a za “24 sata” otkriva kako je biti deo tog muškog sveta.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - N. Košak

Novosađanka Anja Krneta (28) jedina je devojka pilot helikoptera Vojske Srbije, a za “24 sata” otkriva kako izgleda biti jedina dama u tom muškom svetu.

AVIJACIJA - Novosađanka je sve iznenadila odlukom da želi da upiše Vojnu akademiju i postane pilot, jer u to vreme žene nisu primane u redovnu službu. Ona je odlično znala šta je čeka, jer joj je otac bio vojni pilot.

- Otac me je često dovodio na posao, odrasla sam uz avione i zaljubila se u letenje. Prilikom upisivanja fakulteta svi su bili skeptični, ali ja sam svojim trudom, radom, upornošću i odricanjem poletela u visine - započinje priču Krneta.

Anja je jedina devojka pilot helikoptera Vojske Srbije.

- Tokom četvrte godine studija, prvi put sam zaista sela i počela da upravljam helikopterom. Osećaj je bio neverovatan i ne postoje reči kojima bih opisala taj trenutak odvajanja od zemlje, upravljanje i posmatranje sveta iz vazduha objašnjava Novosađanka i dodaje da kombinezon ne bi menjala ni za šta na svetu.

Na Akademiji nije imala problema sa muškim kolegama, a nema ih ni danas u 204. vazduhoplovnoj brigadi na batajničkom aerodromu, gde je, kako kaže, svi maze i paze. A koliko

je draga i bitna ljudima oko sebe govori podatak da jedan helikopter nosi njeno ime.

- Kolege su odlučile da M17MT nazovu po meni zato što sam ja bila

prva žena koja je sela u njega. Trenutno vozim helikopter tip “gazela” i čim sam ga ugledala, zaljubila sam se - kaže Anja.

Iako mnogi tvrde da je biti pilot muška stvar, Anja je definitivno svojim radom opovrgla te tvrdnje.

- Vazduhoplov ne razlikuje da li si muško ili žensko, već kako se prema njemu ponašaš i kako upravljaš njime, a dok voziš helikopter, pokreti su i te kako nežni - objašnjava ona i dodaje da je to što je prva žena koja vozi helikopter čini srećnom, ali da tome svakako ne pridaje značaj.

A strah?

- Nijednog trenutka me nije bilo strah. Kad su krizne situacije, a bilo ih je, moraš biti staložen i pribran. Moraš dobro da razmisliš šta da radiš u toj situaciji i o tome što se dešava, a ako helikopter pada, padam i ja s njim. Jako volim to što radim i jako poštujem svoj helikopter, tako da kod mene nema mesta za strah - priča Novosađanka i dodaje da su momci fascinirani time što radi, ali da svakako ne prilaze tako lako.

Pogled iz njene “kancelarije” je neverovatan. Neostvarena želja joj je da barem jednom obrne “spejs-šatl”, a pre samog poletanja ima poseban ritual - odleti let u glavi. Na pitanje da li je bilo trenutaka kada je dobila želju da odustane, Anja je kratko, jasno i vojnički glasno rekla “ne”.

Kolege su odlučile da M17MT nazovu po meni zato što sam bila prva žena koja je

sela u njega

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.