Svadba bez pečenja, pevaljki i alkohola

Svadba bez alkohola, pečenja i pevačice. Moguće je, i to na jugu Indije, koji je posetio Beograđanin Jovan Kolar. On je bio svat svog kolege koji se u domovinu vratio kako bi se oženio devojkom koju poznaje svega nekoliko meseci. Pun utisaka, za “24 sata”

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - P. Paunović

Skromna sala, šarena pozornica ka kojoj su upereni reflektori i akustični bend. Tako izgleda prostor za tradicionalnu indijsku svadbu na kojoj je gost bio Beograđanin Jovan Kolar.

TRADICIJA - Skromna sala, šarena pozornica ka kojoj su upereni reflektori i akustični bend. Tako izgleda prostor za tradicionalnu indijsku svadbu, koja traje dva dana. Prvog dana, u vreme zalaska sunca, odigrava se ceremonija veridbe.

- Na pozornici se prvo pojavljuje mladoženja, a potom i mlada koja seda s njegove leve strane. Akustični bend prati ono što se odigrava na pozornici, menjajući dinamiku i jačinu zvuka. Na sceni se nalaze i porodice mladenaca, koje ih blagosiljaju - opisuje Jovan.

Međutim, zanimljiva priča počinje nekoliko meseci pre venčanja, kada su se mladenci prvi put videli. Upoznala ih je mladoženjina mama, a da bi do braka došlo morao je da im se poklopi horoskop, da budu iz iste kaste, ali je bilo važno i da se dopadnu jedno drugom. Nakon nešto više od mesec dana našli su se na pozornici za venčanja jer u Indiji nema razloga za čekanje. Ukoliko se za tih mesec dana nisu predomislili, imaju još mesec da pripreme svadbu i stvar je rešena. No, to i nije veliki problem s obzirom na to da je venčanje skromno.

- Kada se završi sama ceremonija, posle nje nema đuskanja. Za stolom ostanete onoliko koliko je potrebno da pojedete hranu. Ona je veganska, bazirana na pirinču i služi se na listovima banane. Pošto sam imao problem sa stomakom, ja sam okrenuo list želeći da im kažem da mi ne sipaju, a posle su mi objasnili da to znači da mi se hrana nije dopala - objašnjava Kolar i dodaje da oni ne služe alkohol.

Sama ceremonija venčanja se dešava u ranu zoru, s buđenjem sunca, u šest ujutru. Tada su mladenci i familija na pozornici svečanije obučeni i čitav obred traje oko sat i po. Iako deluje kao neka vrsta meditacije, Jovan kaže da su svi učesnici vrlo prisutni i vrlo usredsređeni.

- Svi deluju opušteno i kao da rade ono što žele. Nisam imao utisak da je išta usiljeno. Tokom ceremonije se mladoženja prilično znojio od reflektora i uzbuđenja, pa su mu prisutni rođaci brisali čelo - opisuje Kolar.

Pokloni su bili vrlo skromni i simbolični. Nažalost, tradicija ovakvih venčanja polako umire, pa svadbe u Indiji sve više liče na one u zemljama zapadne civilizacije.

Tokom ceremonije venčanja mladoženja se prilično znojio što od uzbuđenja, što od reflektora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.