Genije: Dušan crta kao Direr, a sad radi i enciklopediju

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Ma

OLOVKA - Otkad drži olovku u ruci, Novobeograđanin Dušan Krtolica crta, tako da je prevazišao Direra sa devet godina, a sada kao trinaestogodišnjak objavljuje svoju enciklopediju!

- Kada je imao oko dve godine, mi smo primetili da iz nepravilnih linija iskoči neka lepo nacrtana riba ili druga životinja, ali nismo odmah pridavali značaja tome. Do njegove četvrte godine shvatili smo da njegov rad ima smisla pa smo ga odveli u atelje Zorana Čalije. On je bio oduševljen Dušanovim talentom i od tada pa do danas je njegov učitelj - kaže Dušanova majka Vesna.

Iako nije znao da čita, on je posedovao enciklopedije o životinjama koje mu je majka čitala svakodnevno. Koliko je voleo da crta, toliko je voleo i da zna detalje o životinjama koje prenosi na papir. Osim što voli da crta kod kuće i u ateljeu, Dušan voli da odlazi i u zoo-vrt i da interesantne vrste prenosi na papir.

- Odmalena su me zanimale razne stvari, prvo malene životinje, pa dinosaurusi, zatim mitološka bića, ali uvek sam to ispoljavao kroz crtanje. Prvo sam hteo da budem zoolog, zatim paleontolog, sada mislim da je najbolje da jednoga dana budem paleoumetnik jer tako mogu da objedinim sve što me zanima - u crtanje, ali najbitnije mi je da ne zapostavim školu - objašnjava Dušan.

On sada priprema svoju prvu enciklopediju, koja će izaći na proleće.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.