Jedini kredit od kojeg ima vajde

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Lj. Krstić llll

Reč „kredit“uglavnom asocira na dugogodišnje dugovanje bankama. Međutim, ako se radi o studentskom kreditu, sve dok ispunjavate određene uslove ne morate da ga vratite nikad.

Počeo je oktobar, a s njim su stigle i brojne obaveze za studente - ali i konkurs za studentski kredit koji dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ukoliko želite da se prijavite, evo šta morate da znate.

STUDENTI - Iako se za reč “kredit” uglavnom vezuje loše značenje i asocira na dugogodišnje dugovanje bankama, sa studentskim kreditom stvari stoje malo drugačije. Jer, sve dok ispunjavate određene uslove, kredit nikad ne morate da vratite! Drugim rečima, ovo je verovatno jedini kredit od kog stvarno možete da imate više koristi nego štete, pod uslovom da vredno učite.

Da biste ostvarili sve neophodne beneficije, neophodno je da se, pored ispunjavanja svih uslova prilikom prijave za kredit, pridržavate tri ključna faktora - da vam tokom studija prosek ocena ne pada ispod 8,5, da niste pali nijednu godinu i da u roku od 30 dana po završetku fakulteta dostavite dokaze o tome banci. Ako su sva tri uslova ispunjena, student je oslobođen vraćanja kredita - drugim rečima dobili ste džeparac od države koji se isplaćuje u 10 rata i iznosi 8.400 dinara mesečno.

Ipak, student koji ne ostvari sve uslove ili se ne javi banci na vreme (a to je čest slučaj) mora da vrati čitav iznos. I ne samo to, već se na ukupan iznos obračunava kamata u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja u ovom trenutku iznosi četiri odsto.

U tom slučaju dug počinjete da otplaćujete najkasnije u roku od 18 meseci po završetku fakulteta, odnosno u roku od 30 dana od datuma zaposlenja, ako ste se pre isteka tih godinu i po dana zaposlili. Kredit se vraća u ratama i možete da ga vraćate duplo duže nego što ste ga primali.

No, u nekim slučajevima, možete i da ostanete bez kredita.

- Korisniku studentskog kredita obustavlja se isplata odobrenog kredita u slučaju netačno prikazanih podataka, kada istovremeno prima stipendiju, kredit ili sličan oblik davanja po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije, kada izgubi pravo na finansiranje studiranja iz budžeta ili napusti redovne studije - napominju iz Ministarstva.

POTREBNO ŠTA VAM JE SVE OD DOKUMENTACIJE

POGLEDAJTE NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.