Umesto da predaje u Kini bio je prodat!

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - N. Gavrilović

Obrenovčanin Aleksandar Jotić (26) otišao je u Kinu da radi i zaradi, ali je prošao kao bos po trnju. Naime, Aleksandar je pre pola godine dobio poslovnu ponudu u Kini, prihvatio je, ali se ispostavilo da ga na drugom kontinentu nije čekao posao, već podmuklo smišljena prevara.

PREVARA - Čovek koji ga je kupio obećanjima, sve vreme je nameravao da ga - proda.

- Nakon završetka master studija više od pola godine sam bezuspešno tražio posao. Znajući to, poznanik me je nekoliko meseci ubeđivao da dođem u Kinu. On je tamo već dve godine i dosta ljudi je otišlo preko njega. Čak se i samoprozvao srpskim kraljem Pekinga. Neprestano me je zatrpavao gomilom zanimljivosti iz Kine, slika i snimaka. Pošto potraga za poslom nije išla, poverovao sam mu - priča iz Kine Jotić.

Čim je pristao, “kralj Pekinga” mu je pomogao da sve dokumente završi u rekordnom roku. Bar je tako delovalo.

- Dogovorili smo se o uslovima sa školom koju mi je on našao i za dve nedelje sam sve završio, spakovao se, pozdravio, dobio turističku vizu i 25. aprila pošao u nepoznato. Posao mi je obećan u gradu Fujang, sedam sati vožnje vozom od Pekinga. Nesvestan šta me čeka, po sletanju sam nekako uspeo da pronađem železničku stanicu i uputim se još dublje u kinesku teritoriju. Kada sam konačno stigao, postalo mi je jasno da ništa nije kako treba - priseća se mladić.

Obećani su mu smeštaj, stabilnost i posao. Umesto toga, shvatio je da je iznajmljen!

- Ispostavilo se da je moj poznanik u stvari agent, a zarađuje tako što te “proda” nekoj agenciji, koja ti nađe posao ovde, te da nisam jedini kog je obmanuo. Za mesec dana sam promenio četiri škole u četiri različita grada jer agencija nije planirala da me stalno zaposli, već da me povremeno

ubacuje kao zamenu. U očajnom smeštaju, bez interneta i kupatila, postajao sam očajan. Kada sam pitao zašto me ne plaćaju kao što su obećali, rekli su mi da “mora i agencija da zaradi nekako” - priča Aleksandar.

Uprkos neizvesnosti, Jotić je uzeo voznu kartu u jednom smeru i zaputio se u Peking.

- Peking je bio prekretnica. Za nedelju dana sam potpuno sam našao

posao u jednom trening centru, gde i dalje radim i prezadovoljan sam. Povećali su mi platu, obezbedili odličan smeštaj i radnu vizu - kaže Jotić.

Napominje i da Kina ima mane koje proizilaze iz njihovog nepoznavanja engleskog, pa je sporazumevanje teško. Ali jezička prepreka je i sjajna poslovna prilika. Uz to, kako kaže, Kinezi se prema ljudima svetle puti odnose sa ushićenjem.

Prevario ga poznanik, ali se na kraju snašao u Pekingu: Aleksandar Jotić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.