Gorka istina koju kriju rok žurke

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Kalaba

Mnogi članovi mladih rok bendova u Beogradu prešli su iza mikspultova, jer se puštanjem muzike u klubovima zarađuje više nego živim svirkama.

Znate li ko je zapravo DJ RatkeRolla koji gotovo svake večeri pravi rokenrol žurke po beogradskim klubovima? Znate li ko vam priređuje “Užase subotnjih večeri”, a ko “Gradski žur”? Trebalo bi da znate.

TEZGA - Kad vidite u najavi da muziku pušta DJ Vuča, znate da je u pitanju frontmen Darkwood Duba i svi fanovi će sigurno želeti da čuju njegov izbor. Koja iz Discipline kičme nastupa pod pseudonimom Crni zub, a Gile iz Električnog orgazma, poznat kao veliki kolekcionar ploča, povremeno podeli svoje blago sa klupskom publikom. Poznati rokeri za miks pultom su specijaliteti, ekskluzive, a njihovi fanovi to znaju da cene.

Ali, kada je reč o mlađim bendovima, imamo situaciju gde njihovi frontmeni sve češće preuzimaju uloge DJ-eva i nastupaju u klubovima za publiku koja, možda, i ne sluša njihove bendove. A možda čak i ne zna da ti partimejkeri i imaju bendove.

Iza pseudonima RatkeRolla, na primer, stoji Miloš Ratker, pevač benda Sinestezija. Mada su ove godine objavili novi album “Snovi o slobodi”, bend već duže niste imali prilike da čujete uživo, ali zato Ratke gotovo svake večeri “praši” - za miks pultom. Sve pod sloganom “Rokenrol ne sme da trpi”.

Da “rokenrol ne bi trpeo”, “Užase subotnjih večeri” priređuje i Dialup Lama - Aleksandar Marković Lama, frontmen Bolesne štenadi; Nenad Vlašić Rudar, vođa pank benda Vox Populi, često pravi “pank fešte”, a kad vidite najavu za “Love Cuffs”, za pultom će vas dočekati Marijan Terzić Terza, bubnjar i pevač pank benda S.U.S. i bubnjar rokabili benda Psi. Ima tu još primera i, očekivano, sve ove žurke super prolaze. Paralelno, sve je manje svirki.

- Nema para od svirki. Bend teško plaćaju, a DJ dobija i procenat od šanka, što realno ispada bolje - kratko objašnjava Rudar (Vox Populi).

Računica je jednostavna: klubovima se više isplati da angažuju (plate) jednog čoveka nego bend od nekoliko članova. Na kraju, taj čovek će da pušta muziku poznatu široj publici od ekipe koja prati njegov bend.

- Organizatore klupskih programa sve manje interesuje autorska muzika - konstatuje Ratke, koji s bendom Sinestezija trenutno radi na materijalu za treći album.

To traži nova ulaganja, a deo budžeta sliva se od - didžejisanja.

- Puštanje muzike je izvor finansija, tezga. Ja kao DJ na nastup idem sa kesom, a da bih pokrenuo Sinesteziju treba da organizujem pun kombi opreme. Osim toga, ja mogu da puštam muziku na istom mestu svake nedelje, a Sinestezija može da svira jednom u šest meseci u istom gradu. A onda su tu i komplikacije oko organizacije, uvek bude nekog kašnjenja sa plaćanjem... I na kraju ispadne da ja za 3, 4 nastupa zaradim koliko Sinestezija za dva meseca - otkrio nam je Ratke.

MILOŠ RATKER - RATKEROLLA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.