Četiri varijante izgleda Starog savskog mosta

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - nj

PROJEKAT - Rekonstrukcija Starog savskog mosta sve je bliža - idejna rešenja (četiri varijante) su napravljena, sledi tender za arhitektonski konkurs, a početak radova planiran je za sredinu 2018. godine. Ovaj veliki projekat, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, čime bi saobraćaj preko Save bio olakšan i ubrzan. Projekat je tek u začetku, ali je planirano da košta više od 60 miliona evra. Na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda predstavljena su i četiri moguća izgleda rekonstruisanog mosta.

VARIJANTA 1

Stara konstrukcija Savskog mosta ostala bi na mestu i preko tog dela odvijao bi se isključivo tramvajski saobraćaj. Sa obe strane, bile bi izgrađene po dve automobilske trake, sa pešačkim/ biciklističkim stazama.

VARIJANTA 2

I u ovoj varijanti bi stara konstrukcija bila delom sačuvana, zajedno sa lukom, a automobilske i pešačke trake bile bi dodate sa obe strane. Stari deo, namenjen tramvajskom saobraćaju, ne bi bio odvojen od konstrukcije.

VARIJANTA 3

Treće moguće rešenje veoma je slično drugom, što se tiče traka i zadržavanja starog luka. Najprimetnija razlika je, pre svega, strukturna osnova mosta, koja se razlikuje u broju i mestu postavljenih nosećih stubova.

VARIJANTA 4

Most bi imao po dve automobilske i po jednu pešačku traku u oba smera, sa tramvajskim šinama u sredini. Sve trake bi nadvisio novi luk.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.