Stomačni i respiratorni virusi haraju gradom

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - D. Ivković

Povišena temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći - simptomi su zbog kojih su poslednjih dana pune čekaonice beogradskih domova zdravlja.

OPREZ - Povećan sekret iz nosa prvi je pokazatelj koji nagoveštava da vas je napao virus.

- U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ „Čukarica“.

Prema njegovim rečima, sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

- Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni - poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.

- Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 15-20 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah povrate - priča dr Jonev dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva dana, a kompletan oporavak do deset dana.

Dr Dragana Trifunović Balašević, direktorka DZ „Zvezdara“, potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta s bolesnima i sami lekari na udaru virusa.

- Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko usta - dodaje dr Trifunović Balašević.

Ona naglašava da je najbitnije da se unosi što veća količina tečnosti, kao i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju skupovi i sva druga mesta s velikim brojem ljudi. Direktor DZ „Obrenovac“dr Bojan Pešić kaže da ima pacijenata sa sličnim simptomima, ali da njihov broj ne odskače od uobičajenog.

- Nismo imali mnogo pacijenata. Uglavnom se žale na blago povišenu temperaturu i na prehladu - kaže dr Pešić.

Lekari počeli da nose maske

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.