Na Kopaoniku idila, a u BG smrzavanje

Juče u podne u Beogradu je izmerena temperatura od 10 stepeni, maksimalna nije prešla 13. podeok, sve u svemu, prosek je bio ispod 12, ali su radijatori ostali - ledeni! Prvi sneg ove sezone u Srbiji pao je juče na Kopu, pa ljubitelji snežnih radosti mogu

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Rodić

Pitanje zašto stanovi juče nisu bili zagrejani ostalo je bez pravog odgovora. "Hladno je u stanu, u školi je jedan prvak došao sa rukavicama jer je rekao mami da mu je hladno kada piše na času. U pitanju su blokovi kraj Save, ali vidim da je tako u celom gradu. Zvala sam 'Beoogradske elektrane' i rekli su mi da po zakonu ne mogu da greju pre 15. oktobra, ali da imaju neki sastanak sa ministrom. Nemoćni smo, a moramo da plaćamo cele godine", ljuta je jedna majka sa Novog Beograda.

Juče u podne u Beogradu je izmerena temperatura od samo deset stepeni, maksimalna nije prešla 13. podeok, sve u svemu, prosek je bio ispod 12 stepeni, ali su radijatori u prestonici ostali - ledeni!

GREJANJE - Problem je što su na ovaj način prekršeni propisi, odnosno Odluka o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu. Naime, iako grejna sezona u prestonici zvanično počinje 15. oktobra, u ovoj odluci, tačnije u njenom članu 43 jasno stoji:

“U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila od 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temepraturu 12 stepeni Celzijusove skale ili nižu”.

Međutim, iako su, kako čelnici “Beogradskih elektrana”, tako i čelnici grada prethodnih dana najavljivali da je sistem spreman za pokretanje u slučaju niskih temperatura, beogradski stanovi su juče bili hladni.

- Hladno je u stanu, u školi je jedan prvak došao sa rukavicama jer je rekao mami da mu je hladno kada piše na času. U pitanju su blokovi kraj Save, ali vidim da je tako u celom gradu. Zvala sam “Beoelektrane” i rekli su mi da po zakonu ne mogu da greju pre 15. oktobra, ali da imaju neki sastanak sa ministrom. Nemoćni smo, a moramo da plaćamo cele godine - ljuta je jedna novobeogradska majka.

Iako su svi nadležni govorili kako prate informacije iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, iz ove ustanove stiže drugačija informacija.

- Toplane više ne sarađuju sa nama, ne dostavljamo im podatke - rečeno nam je iz RHMZ-a.

Pitanje zašto stanovi juče nisu bili zagrejani ostalo je bez pravog odgovora. Iz “Beogradskih elektrana” su nam poručili da im pismeno dostavimo pitanje, što smo i učinili. Odgovor još čekamo. Inače, Agencija za energetiku Srbije juče je saopštila da će najniže troškove grejanja ove zime imati domaćinstva koja se greju na drva. S druge strane, najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste struju, propan butan gas i lož-ulje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.