Gugl napada Epl i ajfon - pikselima

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - U. Jelić

Gugl je zvanično predstavio svoje Pixel telefone koji će zameniti dobro poznatu Nexus liniju. I napasti najpopularnije telefone na svetu. Predstavljamo vam Google Pixel i Google Pixel XL.

Gugl je zvanično predstavio svoje Pixel telefone koji će zameniti dobro poznatu Nexus liniju. I napasti najpopularnije telefone na svetu. Predstavljamo vam “Google Pixel” i “Google Pixel XL”.

PIXEL - Prvo što ćete primetiti kod novih uređaja je da su dizajnerski ne samo slični ajfonu 7 već nose i puno agresivniji Google branding od svojih prethodnika. Razlog za to verovatno leži u činjenici da je Google napokon spreman da iskoristi pozitivnu percepciju vlastitog branda kako bi na tržište progurao nešto luksuznije uređaje nego što su to bili raniji Nexusi.

Metal i staklo

Konkretnije, Pixel i Pixel XL su luksuzniji i po pitanju specifikacija i cene. Telefone je proizveo HTC, a oba imaju metalno kućište čija je gornja stražnja strana izrađena od stakla. Oba telefona su debela svega 8,6 milimetara i opremljena čitačem otisaka prsta koji se nalazi na poleđini, a primarno se razlikuju samo u ekranima - Pixel dolazi s 5-inčnim ekranom rezolucije 1920 x 1080 piksela, dok će Pixel XL imati 5,5-inčni Quad HD ekran rezolucije 2560x1440, poznat i kao tzv. 2K. Oba ekrana će biti zaštićena s Gorilla Glass 4 tehnologijom.

Ispod haube

Ispod haube nalazi se četvorojezgreni Snapdragon 821 procesor uparen sa 4GB LPDDR4 radne memorije, dok će korisnici za svoje fotografije, aplikacije i vide snimke na raspolaganju imati 32 ili 128GB interne memorije, ali i 3,5 mm džek za slušalice za razliku od ajfona 7.

U prodaji 20. oktobra

Takođe, Pixel je dugačak 143,8 milimetara i 69,5 širok, dok XL ima dimenzije 154,7x75,7 milimetara. U težini se razlikuju svega 25 grama (143 prema 168).

Pixel i Pixel XL stižu na tržište 20. oktobra ove godine, a cene su nažalost u skladu sa najavama. Dakle, najjeftinija, 32GB verzija manjeg uređaja će imati preporučenu cenu od 650 američkih dolara, dok će se 128GB verzija Pixel XL modela prodavati za 870 dolara. Naravno, očekujte još više cene u Srbiji. Pixel telefoni očigledno idu u borbu sa Ajfonom i ostalim najskupljim modelima konkurencije.

Ono što će mnoge razočarati jeste izostanak slota za microSD karticu, ali se Gugl zato postarao da svi dobiju neograničen prostor za skladištenje multimedije unutar svog oblaka (cloud), pa čak i u punoj rezoluciji (uključujući 4K).

Najbolja ocena za kvalitet kamere i fotki

Kada je kamera u pitanju, kompanija DXOMar – zadužena za analizu kvaliteta slike i kamere – dala je Pixel telefonima ocenu 89. U pitanju je najviša ocena koju je neki smartfon ikada dobio (najnoviji ajfon 86). Zahvaljujući opciji za brzo punjenje, novi telefoni će nakon svega 15 minuta punjenja biti u stanju da rade 7 sati.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.