Naš zvuk u tri reči... Stonk, Chank, Bonk

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

Britanski bend The Brand New Heavies se vratio u Beograd. Svirali su sinoć i opet će večeras (nažalost, karte su rasprodate) u "Bitef art cafeu" u okviru Musicology festivala.

SPOJ - Njihov spoj džeza, fanka i soula zapalio je prvo britansku, a zatim i svetsku scenu i tako već decenijama. Gitarista Sajmon Bartolomej otkriva za “24 sata” kako im je uspelo da vladaju toliko dugo.

Prošlo je preko 30 godina kako je BNH formiran. Šta vas je spojilo?

- Oduvek smo se zanimali za muziku. Kopali smo dublje po piratskim radijima i prodavnicama ploča. Ali, ono što nas je spojilo jesu okolnosti, ljubav, smeh...

Formirali ste se u kasnim 80im. Kako je promena muzičke industrije uticala na vas? Da li vas je promenila nabolje ili...?

- Danas su zbog najveće industrije za koju znamo, interneta, bendovi izgubili izvor prihoda. Ploče se prodaju, ali... Jednostavno morate da budete u stanju da svirate uživo kako biste preživeli, osim ako vas ta prodaja zaista finansira dobro. Mi volimo da sviramo uživo i to nas je i održalo do dan-danas. Istina, s vremena na vreme je zaista teško izboriti se.

Opišite vaš zvuk u tri reči.

- Stonk, Chank, Bonk.

Da li zvezde kao što ste vi imaju možda nekog idola?

- Naravno, to je nekako normalno. Cardiacs, Knifeworld, Magma, The Galactic Cowboy Orchestra, Steven Wilson... Imam čak i karte za Black Sabbath i to za koncert koji će se održati sledeće godine.

Pošto ste već bili u Srbiji, po čemu je pamtite?

- Definitivno po prijatnosti, ali i brzoj hrani.

Kako se pripremate pre koncerta? Da li imate neki ritual?

- Ako se ne smejete sebi dok se gledate u ogledalo i to pre izlaska na scenu, onda morate da se promenite.

Koju pesmu volite da čujete dok ispijate šoljicu savršene kafe?

- Zanimljivo. Radujem se koncertu Black Sabbath, tako da to slušam, ali ću i slušati neko duže vreme. Ali, pesma koja me inspiriše je definitivno “Planet Caravan”. To je pravi paket zadovoljstva pomešan sa neverovatnom muzikom i kafom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.