Smederevska tajna vlasnice zlatnih minđuša Nemanjića

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Đorđević

Žena čiji su ostaci nađeni sa zlatnim minđušama, na kojima su ugravirani inicijali M. P. A. i grb Nemanjića, imala je između 60 ili 70 godina kad je umrla, utvrdili su arheolozi, ali je oko nje i dalje ostao veo misterije.

ARHEOLOGIJA - Ostaci ove žene nađeni su 2012. u Smederevskoj tvrđavi, ali ni posle duge i opsežne istrage koju su sproveli stručnjaci nije otkriveno ko je ona.

Arheolozi Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture našli su je otkopavajući crkvicu iz doba despotovine Đurđa Brankovića. Na njoj su bile predivne zlatne minđuše, pa je sve zanimalo ko bi to mogao da bude. Da li je od Brankovića? Da li je možda vizantijskog roda, s obzirom na to da su na minđušama osim grba Nemanjića bili i inicijali M. P. A., što je povezano sa Marijom Paleolog, ženom Stefana Dečanskog i vizantijskom princezom, sinovicom vizantijskog cara Andronika Drugog Paleologa?

Ni četiri godine kasnije identitet vlasnice minđuša nije definitivno utvrđen, samo je nedavnim rezultatima veštačenja razbijena prvobitna zabluda da je u pitanju mlađa osoba. Arheologe je, naime, zavela veličina skeleta, koji je pripadao ženskoj osobi visine oko metar i po. Ispostavilo se da je u pitanju žena između 60 i 70 godina. To su utvrdili stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu na osnovu stanja kostiju, a otkrili su i od čega je pobolevala. Imala je problema sa okoštavanjem zglobova i cirkulacijom, ali ni jedno ni drugo nije uzrok smrti.

- Najverovatnije je da je žena čiji su ostaci nađeni sahranjena između 1430. i 1459. godine i to bliže ovoj potonjoj godini, negde pred pad despotovine. Što se tiče minđuša, one su kudikamo starije, ali je mogla da ih nasledi ili dobije kao mlada, što nam za utvrđivanje ko je ona ne pomaže mnogo - kaže Dejan Radovanović, arheolog koji je skelet otkrio i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika. Radovanović objašnjava i zašto je bilo nemoguće uraditi DNK analizu kostiju. Jednostavno, nije bilo drugog uzorka za upoređivanje.

- Donji deo skeleta uništen je u potpunosti, očuvan je bio samo grudni koš, desna ruka i leva nadlaktica. I lobanja je bila delimično oštećena, ali su, nekim čudom, zlatne minđuše koje su bile pored nje u izuzetnom stanju, tako da je, i pre njihovog čišćenja, bilo lako uočiti grb sa dvoglavim orlom na bočnim stranama - kaže arheolog.

Sam položaj groba, po rečima

Radovanovića, koji nije u samoj crkvi nego pored nje, navodi na zaključak da to nije neko iz porodice Branković. Međutim, gotovo je izvesno da je reč o osobi visokog vlastelinskog reda. Uprkos svemu što se zna, ko je vlasnica minđuša i dalje ostaje misterija. Da li će se to ikada otkriti - arheolozi nisu spremni da tvrde.

Inicijali M. P. A. povezani su sa Marijom Paleolog, ženom Stefana Dečanskog i vizantijskom

princezom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.