Rusi pobesneli, prete da će zabraniti Robijeve koncerte

24 Sata (Serbia) - - ŠOU - M. Pejić

Uz dnevne izveštaje iz Sirije ili obaranju malezijskog aviona MH17, Rusi imaju dodatnu glavoblju - pevača Robija Vilijamsa.

MEDIJI - Naime, britanska pop zvezda objavila je pesmu i spot “Party like a Russian” (provodite se kao Rus) što je izazvalo bes u Rusiji jer su u pitanju “tipični stereotipi o ruskoj kulturi”. Pojedini moskovski mediji čak navode i da Robi više nikada neće moći da nastupi u njihovoj zemlji.

U video-spotu Vilijams peva o vođi koji “usisava keš cele nacije i gradi svoju svemirsku stanicu” i nastavlja “nema greške (refutin’) ili rasprave (disputin’), ja sam moderni Raspućin”, dok oko njega igraju žene obučene kao balerine.

Pojedini gledaoci iz Rusije rekli su da se pevačev spot i pesma graniče sa rasizmom.

Ruska državna televizija emitovala je poseban segment spota uz objašnjenje da je “ruska tema poslužila kako bi pevač sačuvao svoju popularnost koja poslednjih godina prerasta u sećanje”.

Tabloidni list “Life” sastavio je i “stručnu komisiju” koja je zaključila da Vilijams više neće biti dobrodošao u Rusiji jer je humor

i šala na svoj račun dozvoljena Rusima, ali da “stranci ne mogu da se izvuku sa tim”.

Roman Popkov, koji radi za proteranog Mihaila Hodrokovskog, rekao je da je video “sran*e” jer “u

malom predstavlja vulgarnu rusku elitu koja nema nikakve veze sa estetikom i romantizmom”.

Nakon spekulacija da je pesma posredna kritika Vladimira Putina, Vilijams se brže-bolje oglasio na Tviteru poručivši da ona “definitvno nema nikakve veze sa ruskim predsednikom”, naglašavajući da Rusi zaista “smešno dobro partijaju”.

Međutim, nisu svi odbacili Robijevo muzičko delo. Nekadašnja ruska pop zvezda Juri Loza pohvalio je numeru rekavši da je Robi “to uradio sa velikom osetljivošću”.

- Nije oligrah, ali je prosečan zvaničnik srednjeg nivoa - rekao je on.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.