Ruši granice: Milica zvana HRABROST!

Milica Knežević, koja je posle udesa već sedam godina u invalidskim kolicima, završila je prvu godinu studija sa prosekom 10, pa se počastila padobranskim skokom

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - S. Surla

Milica Knežević, Zrenjaninka koja je posle udesa već sedam godina u invalidskim kolicima, završila je prvu godinu studija sa prosekom 10, pa se onda počastila padobranskim skokom.

NEUSTRAŠIVA - Hrabra Milica ponovo ruši sve granice. Pošto je 2009. ostala potpuno paralizovana od vrata nadole, sa prognozom da će ostatak života provesti u krevetu i minimalnim šansama da će pomerati bilo koji deo tela, uspela je da se izbori sa invaliditetom. Pored terapija i vežbi, uspela je da se bavi ronjenjem i stonim tenisom, da slika i izrađuje razne predmete, pliva u bazenu. Oprobala se i u veslanju, kajaku, plesu i ragbiju u kolicima. Nakon boravka u Americi, gde je program u rehabilitacionom centru dao odlične rezultate, zauzela se da u Zrenjaninu otvori sličan centar.

Uz sve to, ova uporna devojka radi i na svom obrazovanju - završila je prvu godinu studija softverskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu sa prosekom 10 i nagradila sebe padobranskim skokom.

- Sa padobranskim ekspertom Slobodanom Markovićem prijatelj sam na Fejsbuku i kontaktirala sam s njim pitanjem da li su nekada radili skokove sa osobama sa invaliditetom, jer mi je to odavno želja. Zahvaljujući njemu i angažovanju još nekoliko divnih ljudi, praktično smo sve realizovali za dan i po. Ispunila sam svoju veliku želju - priča Milica posle skoka koji je organizovan na aerodromu Lisičji jarak i dodaje:

- Nije bilo ni treme ni straha, ali je bilo mnogo adrenalina. To je predivan doživljaj koji ću pokušati da ponovim.

Milica i Slobodan skakali su iz “cesne 182”, aviona koji im je ustupila JAT privredna avijacija.

- Sebi sam zacrtala kao cilj da završim studije informatike i nisam pristala da me u naumu spreči to što sam vezana za invalidska kolica. Bilo je problema jer osim pristupa prizemlju fakulteta za više spratove nema lifta niti načina da se dospe invalidskim kolicima, ali bila sam uporna i ja i moje kolege koje su mi pomagale. Zbog toga ću nastaviti da se zalažem da se na fakultetu konačno ugradi lift koji bi bio od pomoći ne samo meni, već i drugim kolegama koje su u invalidskim kolicima. Ove godine se upisao i jedan takav student iz Banatskog Dvora i mislim da će sada na fakultetu morati da rešavaju gorući problem nesmetanog pristupa i osobama sa invaliditetom - kaže Milica.

Nije bilo ni treme ni straha, moram ponovo: Milica Knežević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.