Na sajmu tražili - stipendije

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Sajam stipendija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu okupio je sve zainteresovane studente za dobijanje stipendija, a najveći broj njih želeo bi da karijeru gradi u Nemačkoj.

ŠANSA - Stipendije je ponudilo čak 40 organizacija koje su na svojim štandovima davale potrebne informacije svima koji žele da se usavršavaju kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Najveći broj zainteresovanih bio je ispred štanda za studije u Nemačkoj, a stipendije su se nudile i za druge zemlje Evrope, ali i za Japan, Koreju, Rusiju, Ameriku i Kanadu...

- Postoje stipendije za odlazak na celokupne studije, za studentsku razmenu, za usavršavanje jezika, za postdiplomske i doktorske studije, kao i za stipendiranje onih koji bi da obave stručne plaćene prakse - objašnjava Marija Jovanović, koordinatorka centra za saradnju sa poslodavcima.

Studenti imaju mogućnost da se za stipendije prijave preko Univerziteta, svog fakulteta ili preko Fonda za mlade talente Republike Srbije. Mogu da se prijave i na konkurse koje raspisuju svetske i evropske fondacije, organizacije, kao i stipendije pojedinih zemalja.

Iako zvuči lepo studirati i živeti u inostranstvu, to baš i nije tako sladak posao. Naime, stipendije uglavnom pokrivaju troškove smeštaja, prevoza do mesta boravka i osiguranja tokom usavršavanja, ali ni to nije uvek pravilo. Neke stipendije su potpune, a neke pokrivaju samo deo troškova.

- Skoro svi programi studiranja u svom opisu daju informacije o mogućnostima zapošljavanja tokom studiranja, jer je život u inostranstvu

Sajam stipendija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu okupio je zainteresovane studente za dobijanje stipendija, a najveći broj njih želeo bi karijeru da gradi u Nemačkoj.

veoma skup, pa tako svuda proveravam kakve su šanse za pronalaženjem studentskih poslova koji ne oduzimaju previše vremena kako bih se ipak prvenstveno bavio onim zbog čega bih da idem preko - kaže student Milan Milić (23).

Prosek ocena za dobijanje stipendije u većini slučajeva mora biti preko 8,5, ali je ipak najvažnija motivacija. Neki od stipendista objasnili su da su često motivaciono pismo i velika želja studenta presudni.

- Pored klasičnih stipendija, dodeljuju se i nagrade za najbolje studentske istraživačke radove, krediti za učenike i studente, stipendije za mentorstvo, kao i stipendiranje letnjih, ali i jednogodišnjih kurseva stranih jezika, kod nas kao i u inostranstvu. Veliki je broj opcija, za svakog ponešto - priča koordinatorka Marija.

Broj stipendija zavisi od broja prijava koje pristignu do kraja konkursa jer se nikad ne zna koliko će interesovanje biti. Ove godine je, kako smo saznali, interesovanje veliko, možda čak i veće nego prethodnih godina, što se moglo primetiti na osnovu broja onih koji su tokom ova dva dana prošli rektoratom.

Stipendije je studentima ponudilo 40 organizacija iz zemlje i sveta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.