Najsavremeniji lekovi biće besplatni u Srbiji

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Todorović

Komisija za pregovore Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje danas počinje razgovore sa farmaceutskim kućama o stavljanju u promet inovativnih lekova za pet vrsta bolesti koje će pacijenti uskoro dobijati uz lekarski recept, saznaje „Blic”. Reč je o najsavremenijim lekovima koji su veoma skupi, a da nisu bili na pozitivnoj listi u Srbiji.

RECEPT - Prema mišljenju Republičke stručne komisije, u ovom trenutku prioritet su bili životi ugroženih pacijenata, pa je tako odlučeno da se inovativni lekovi uvedu iz oblasti pedijatrije, hematoonkologije, transplantacije, vantelesne oplodnje i dijabetesa.

Reč je o najnovijoj generaciji medikamenata koji sadrže supstance koje dosad nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji. Ministarstvu zdravlja i RFZO je dosad podneto više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova jer taj problem nije rešavan više od pet godina.

- U ovom trenutku nije moguće izaći u susret svim iskazanim prioritetima. Posebne ugovore, od kojih su dva modela usaglašena, potpisaćemo sa farmaceutskim kompanijama za terapije iz ovih oblasti. Međutim, ideja je da se napravi sistemsko uvođenje inovativne terapije svake godine do 2020, što znači da će određene terapije koje nisu sada prošle biti uvršćene narednih godina. Plan je da se posebni ugovori sa farmaceutskim kućama potpišu do kraja godine - kaže za “Blic” jedna od članova Republičke stručne komisije.

Cena ovih lekova za samo jednog pacijenta mesečno može da se kreće od 10.000 do 20.000 evra. Iako su to velika izdvajanja, Srbija dramatično zaostaje za zemljama u neposrednom okruženju kada je u pitanju pristup inovativnim lekovima. Tako, na primer, broj inovativnih lekova na pozitivnoj listi u Hrvatskoj je veći četiri puta, u Bugarskoj sedam, a u Sloveniji čak 12 puta.

Pet godina čekamo stavljanje inovativnih lekova na pozitivnu

listu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.