Tajne Japanki za savršeno telo i mladalački izgled

24 Sata (Serbia) - - ZDRAV ŽIVOT - U. Jelić

“Kada sam se prvi put preselila u Japan, imala sam 20 kilograma više nego što je trebalo. Kada sam ispričala svoje brige japanskoj komšinici, njen odgovor me je zbunio: ‘Priušti sebi toplu kupku. Pomoći će.’ I bila je u pravu!”

HARMONIJA - Kupka je samo jedna od stavki koje praktikuju devojke u Japanu da bi postigle savršen izgled. A poznate su po svojoj dugovečnosti i mladalačkom izgledu. Ako želite da izgledate fit i da se osećate dobro, trebalo bi da imate ova četiri pravila na umu, koja, posle ličnog iskustva u Japanu, iznosi Ketrin Gonor, sertifikovani nutricionista. 1. Ako vežbate kao sumo rvač, izgledaćete kao sumo rvač

Vežbala sam kao ludak i zbog toga sam izgledala kao zver. Nije bilo bitno da li sam se hranila zdravo jer su porcije hrane koje sam jela bile velike. Nakon napornog treninga i ogromnog obroka uvek sam samo želela da spavam. Ispostavilo se da u isto vreme gradim mišiće i taložim salo. Najvažniji signal da preterujete sa treningom jeste ogromna glad jer je telo pod stresom i pod hitno mu je potrebna energija.

2. Toplota je život

Hrana predstavlja energiju koja nam je potrebna kako bismo preživeli. Letnje voće i povrće pomaže telu da se adaptira na vrućinu. Zimske namirnice sadrže više kalorija kako bi telo moglo da se ugreje tokom hladnih dana. Mnogi nutricionisti savetuju konzumiranje sirovog voća i povrća i nema sumnje da je to zdravo, ali naše telo se hladi zbog velike količine ovih namirnica. Zato je potrebno da jedemo nešto što će nas ugrejati. Ne zaboravite da možete i da kuvate povrće. Možda neće zadržati sve vitamine, ali telo će dobiti potrebnu toplotu i energiju.

3. Nezdravo je piti tokom obroka

Japanci nikada ne piju dok jedu. Prvo, tečnost hladi organizam, a drugo - loše je za varenje. Naučnici objašnjavaju da voda neutrališe kiselinu koju stomak stvara za varenje. Kao rezultat toga, telu je potrebno više energije da završi ovaj proces i zato želimo ponovo da jedemo. Hrana takođe može da pruži potrebnu tečnost organizmu i zbog toga Japanci obožavaju supe.

4. Topla kupka produžava život

Nakon tople kupke uvek se osećamo mirno, mišići su opušteni i cirkulacija se poboljšava. Kupka dva puta mesečno učiniće da vam koža bude čistija i varenje bolje. Japanci greju vodu do temperature srca - ako je toplija, krvni pritisak će porasti. Temperatura bi trebalo da iznosi između 38 i 40

stepeni.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.