Postajemo nacija „američke dece”

Broj gojazne dece u Srbiji od 2006. godine povećan je skoro duplo

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Rašić

"Postajemo nacija 'američke dece', koja se hrani u 'Meku' i pekarama, pije 'koka-kolu' umesto vode, a šargarepu konzumira samo kao sok, i to iz tetrapaka", ističe nutricionista i dijetetičar Milka Raičević.

Od 2006. do 2013. procenat gojazne dece porastao je sa 2,6 na 4,9 odsto, pokazuju rezultati istraživanja zdravlja stanovnika Srbije u 2013. koje je uradio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Ako je za utehu, a nije, to je ipak manje nego u Americi, gde je taj procenat 17 odsto.

NEZDRAVO - Postajemo nacija “američke dece”, koja se hrani u “Meku” i pekarama, pije koka-kolu umesto vode, a šargarepu konzumira samo kao sok, i to iz tetrapaka ističe nutricionista i dijetetičar Milka Raičević.

U periodu od 2006. do 2013. godine procenat gojazne dece porastao je sa 2,6 odsto na

4,9 odsto, pokazuju rezultati istraživanja zdravlja stanovnika Srbije u 2013. godini, koje je uradio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Ako je za utehu, a nije, to je ipak manje nego u Americi, gde je taj procenat 17 odsto.

Kako ističe Raičevićeva, situacija je gora iz dana u dan, a krivi su pre svega roditelji.

- Dali smo deci džeparac, pekare su im nadohvat ruke, a normalno je da u školi mogu da se kupe pice, pomfrit i hamburgeri. Takva hrana u kombinaciji sa fizičkom neaktivnošću dovodi do toga da se sve ranije oboleva od pritiska, holesterola, anemije - dodaje ona. Nezdrave namirnice treba izbaciti iz ishrane. - Beli hleb, kečap, senf, prepuni su šećera. Zato se pašteta može zameniti humusom, obično mleko biljnim, bele kifle - integralnim. Umesto brze hrane trebalo bi jesti kačamak, proju, domaće pite, džem - preporučuje Raičević.

Kako ističe Milka Raičević, osim što deca nose svoju težinu, ona na leđima neretko imaju i po nekoliko kilograma knjiga i školske opreme, a sve to stvara opterećenja u kolenima, kukovima, na stopalima, kičmi.

- Kada ubacimo knjige, užinu i opremu, što dete mora da nosi skoro svakog dana, ranac dostiže i do sedam kilograma - kaže Vuk Petrović, otac prvaka.

42,4 KG JE PROSEČNA TEŽINA

DETETA UZRASTA OD 7 DO 14 GODINA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.