Veliki brat u toaletu na autobuskoj stanici

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora, nakon što su objavljenje fotografije kamera u javnom toaletu na Beogradskoj autobuskoj stanici.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Beljan / Č. Lazić

KAMERE - Poverenik je pokrenuo postupak nadzora, ali ne smemo da dajemo bilo kakve komentare dok je proces u toku - rekli su za “Blic” u kabinetu poverenika.

Verovali ili ne, videonadzor je postavljen u samom WC-u na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS). Neprijatno je zamisliti kako izgleda taj monitor na kojem se pojavljuje slika s kamere postavljene iznad pisoara, osobu koja posmatra taj ekran i kablove koji vode ko zna do koje kancelarije...

- Pored visoke cene usluge toaleta od 50 dinara, imao sam priliku i da vidim da je prostorija u kojoj bi trebalo da se olakšamo pokrivena kamerama. Na ulazu u toalet nigde nema obaveštenja da su prostorije pod video-nadzorom... Slika je iz muškog toaleta, a verovatno se snima i u ženskom... Na pitanje čemu kamere, umesto odgovara dobio sam pogled kao da sam pobio pola grada - požalio nam se jedan sugrađanin koji je poslao i fotografiju ove naprave, baš iznad pisoara.

To je, objasnio nam je on, na dolaznim peronima, gde autobusi pristižu u Beograd. Naši reporteri odlučili su da provere i ostale toalete: na stanici za domaće i međunarodne polaske.

Na ovoj prvoj, mala kamera diskretno je postavljena da snima ulazak u toalet, a u kadru verovatno možete da se nađete ako, recimo, perete ruke. Međutim, mnogo vidljivija je ona u toaletu za međunarodne polaske. Postavljena je iznad pisoara, ali usmerena prema lavaboima. Šokantno, ali ipak nešto bolje nego u toaletu na izlaznoj stanici, gde kamera snima skoro direktno ljude koji vrše malu nuždu. Naši reporteri su pre ulaska u toalet zapazili i natpis da je prostorija pod video-nadzorom.

Ipak, kada platite žeton i krenete ka toaletu, taj natpis ne znači mnogo jer nemate mnogo izbora nego da nastavite.

Kada smo pozvali Glavnu autobusku stanicu u Beogradu, oni nisu želeli ništa da komentarišu, a kamoli da objašnjavaju zbog čega snimaju ljude u toaletu. Pretpostavka je da se razlozi tiču bezbednosti, ali pitanje je da li potencijalni problemi koji mogu da se jave zavređuju toliku povredu privatnosti.

Na ulasku u toalet stoji natpis da je prostorija pod video-nadzorom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.