Dileri tipuju najpopularnije đake u školama

“Mladi ljudi su najpodložniji da probaju drogu, a što kasnije dođu u kontakt sa psihoaktivnim supstancama, to su manje šanse da postanu zavisni”, tvrdi Lambe Đorlijevski, šef odeljenja za suzbijanje narkomanije u MUP RS.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Č. Lazić

"Dileri često preko školskih zvezda, najpopularnijih đaka, pokušavaju da dođu do mušterija", kaže Lambe Đorlijevski, šef odeljenja za suzbijanje narkomanije.

DROGA - Dileri oko škola pokušavaju da dođu do mušterija. Vrlo često je to preko najpopularnijih učenika, takozvanih zvezda škola, i na taj način pokušavaju da privuku u druženju što veći broj đaka. Cilj im je da zarade što više novca. Međutim, čovek sam odlučuje da li će probati drogu i teško je ovde govoriti o tome da je neko nekog “navukao”. Okruženje i godine su presudni da neko proba drogu, ali je važan i lični stav - kaže Đorlijevski.

U Beogradu je smanjen broj heorinskih zavisnika, a najveća opasnost su sintetičke droge.

- Protok informacija i mogućnost lakšeg putovanja preko granica, omogućavaju da se jednostavnije nabavljaju supstance koje su neophodne za proizvodnju sintetičkih droga u malim kućnim laboratorijama - kaže Đorlijevski i dodaje:

- Težište smo stavili još pre 20 godina na borbu protiv heroina i na neki način smo uspeli da smanjimo broj heroinskih zavisnika, pre svega kod adolescenata i srednjoškolaca. Međutim, sintetički kanabinoidi su u porastu, i oni koji ga proizvode brzo menjaju njegov sastav izbegavajući tako da za proizvodnju koriste supstance koje su na listi registrovanih droga. Pre nekoliko godina bio je popularan biljni tamjan koji se mogao legalno kupiti, a danas je to već zabranjena supstanca - kaže Đorlijevski.

Najzastupljenije su tzv. vikendaške droge.

- Heroin se potisnuo u ruralne delove grada kod korisnika koji nisu u sistemu obrazovanja i zaposlenih. Međutim, sintetičke droge su preuzele primat, a mnogo im je teže ući u trag. To su takozvane vikendaške droge, one ne moraju da se uzimaju redovno, već najčešće kada su njihovi korisnici u provodu. Amfetaminske droge su u porastu, nekada je bio samo ekstazi, a sada su se pojavili i amfetamin-sulfat, te metamfetamin, takozvani spid, ajs ili belo... Ovo su definitivno vremena korisnika hemijski proizvedenih droga - zaključuje Đorlijevski.

LAMBE ĐORLIJEVSKI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.