Glogovac: Hulje forsiraju podele

“Odrednice kao što su Srbin, homoseksualac, Hrvat, heteroseksualac... u stvari su pogubne, tek kada upoznamo čoveka, tada znamo nešto o njemu”, kaže glumac Nebojša Glogovac, jedan od protagonista u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, čija je pr

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Tanjug

Trudim se da igram zanimljive, intrigantne ljude čije me sudbine inspirišu kao umetnika

UMETNIK - Trudim se da igram zanimljive, intrigantne ljude čije me sudbine inspirišu kao umetnika. U Grlićevom filmu igram profesora povjesti u penziji Vjekoslava Kralja, koji je deklarisani gej i čiji je ljubavnik umro pre godinu dana. Vjekoslav se oblači u žensko svake noći i ide da popije piće sa uspomenom na svog ljubavnika. U stvari, pije piće sa samim sobom - rekao je Glogovac u intervjuu Tanjugu. On ističe da je to samo okvir za priču o manjinama, ugroženima, drugačijima.

- Podele među ljudima forsiraju hulje radi lične dobiti i ličnih ciljeva. Pred premijeru filma u Zagrebu bilo je mnogo skepse i komentara kako to Srbin može da igra Purgera, ali sve se svelo na čaršijske priče. Ljudi koji su videli film shvatili su koliko je on iznad bilo kakvih podela - kaže Glogovac.

On je istakao da je Rajko Grlić “vrhunski reditelj i od njega niko ne može da očekuje jeftine priče. Kada sam pročitao scenario shvatio sam da imam priliku za odličnu ulogu i odličan film”.

Pred beogradsku premijeru Glogovac poziva publiku u bioskope ne bi li videli nešto drugačije na velikom platnu.

- Imam nekada utisak da su nam životi toliko obesmišljeni da smo poput hrčka u kavezu koji se vrti ukrug. Od jurnjave za novcem da bi poplaćali kredite, mi zaboravljamo na decu, na dušu, na ljubav. Mislim da je to pogubno, jer napredak ljudske vrste ne predstavljaju kola koja idu brže i tona informacija kojima smo zatrpani. Ovaj film nam pokazuje kako da se odupremo tom besmislu koje je zahvatilo čitav svet - ukazao je Glogovac. Proslavljeni glumac je prošlog meseca postao “Hamlet” na sceni JDP-a. Ističe da je jako zadovoljan kako je zajedno sa rediteljem i kolegama na sceni “osvojio” Šekspirovo remek-delo.

- Volim Aleksandra Popovskog i kao reditelja i kao prijatelja. On je duhovit, inteligentan stvaralac koji ume da prilagodi klasično delo modernoj pozorišnoj estetici. Naš “Hamlet” je čudan, nov, drugačiji. On ne odgovara integralno tekstu, ali poruka Šekspirovog dela je tu, na sceni. Baza naše predstave je Hamletov san, njegova sećanja i krstarenje kroz njegovu podsvest - rekao je Glogovac.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.