„Kaznama teramo roditelje da brinu o sopstvenoj deci”

Neodgovorni roditelji koji svoju decu ne vezuju u automobilu ili ne koriste auto-sedište ubuduće će plaćati kazne i do 120.000 dinara

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. R. Petrović

Neodgovorni roditelji, koji svoju decu ne vezuju u automobilu ili ne koriste auto-sedište, ubuduće će plaćati kazne koje su i do četiri puta više od sadašnjih. To, naime, predviđaju izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

POJAS - Trenutno je u pitanju samo nacrt zakona, koji prolazi proveru usaglašenosti sa standardima Evropske unije, a trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. januara 2017. Ukoliko bude usvojen kao što se sada predlaže, kazna za vozača koji vozi dete koje nije vezano, dostizaće čak 120.000 dinara, umesto sadašnjih 30.000 dinara.

To znači da će kaznu plaćati svako ko ne vozi dete u auto-sedištu, na busteru ili ako dete, koje je dovoljno veliko da se vozi bez ovih pomagala, nije vezano. U sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne visinu od 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

To potvrđuje i Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, i jedan od učesnika u izradi nacrta ovih zakonskih izmena. Osnovni razloga da se predloži ovako drastično povećanje kazni jesu poražavajući statistički podaci kada je reč o odnosu

roditelja prema bezbednosti njihove dece u saobraćaju.

- Svega 35,9 odsto roditelja dece starosti do tri godine vezuje svoju decu u automobilu. Svaki treći roditelj, praktično, dovodi svoje dete u životnu opasnost. Da ne govori o tome da ima onih koji decu stavljaju

u krilo dok su za volanom, ili kao suvozači, stavljaju ih na klupu iza zadnjeg sedišta... Znate li šta se dešava ako er-beg, koji se otvara brzinom od 320 do 350 kilometara na sat, otvori dok vam je dete u krilu - upozorava Okanović.

On dodaje da je statistika još po-

raznija, kada je reč o deci starosti od tri do 12 godine, gde tek svaki deseti roditelj obraća pažnju na bezbednost podmlatka u vožnji. On dodaje i da je “tužno da roditelje kaznama terate da brinu o sopstvenoj deci”.

- Voleo bih kada nijedan roditelj u Srbiji ne bi morao da plati ovu kaznu - kaže Okanović.

Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti, saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Bezbednosna dečja auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Svega 35,9 odsto roditelja dece starosti do tri godine vezuje svoju decu u automobilu. Svaki treći roditelj, praktično, dovodi svoje dete u životnu opasnost. Voleo bih kada nijedan roditelj ne bi morao da plati ovu kaznu.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.