Bolonjci hoće kao večiti studenti

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Rašić

Studenti koji su prvi upisali studije po bolonjskom programu zatražili su da i njima bude produženo studiranje kao što se to već godinama čini za tzv. večite studente.

Studenti koji su prvi upisali studije po bolonjskom programu zatražili su da i njima bude produženo studiranje, kao što se to čini za tzv. večite studente, i poručili su da kao eksperimentalne generacije ne žele da budu žrtve nedoslednog primenjivanja bolonjskih odredbi i smernica.

REVOLT - U otvorenom pismu javnosti, studentkinja “prve bolonje”, piše da su se svi oni koji su upisani po tom programu od 2006. do 2008. našli u nezavidnom položaju.

- Pod utiskom sam da smo teško diskriminisani u odnosu na generacije koje studiraju po starom programu i da nas ključne državne institucije, ali i dobar deo opšte javnosti u Srbiji, ne shvataju ozbiljno misleći da smo proizvod “novotarija” u obrazovanju, nasuprot starom načinu studiranja - kaže ova razočarana studentkinja.

Sami plaćamo svoje studije

Ona ističe da niko od njih zapravo nije ni birao ovakav način studiranja, koji se na fakultetima različito primenjuje.

- Studenti po starom programu imaju dvosemestralne ispite, manji broj ispita, ne moraju da izvršavaju, kako se nekada čini, beskrajne predispitne obaveze, a uz sve to sada nemaju praktično nikakvo ograničenje u roku studiranja. S obzirom na olakšice koje imaju i imajući u vidu da studiraju duže od nas, bilo bi nekorektno da i mi ne dobijemo produženje bez dodatnih nameta u vidu reupisa, ogromnih finansijskih izdataka i dodavanja ispita, čega su jedino “večiti studenti”, izgleda, pošteđeni - zaključuje studentkinja.

Nismo lenčuge i džabalebaroši

„Prvi bolonjci“, dodaje ona, ne predstavljaju nikakav teret društvu, jer plaćaju svoje studije, a ni fakultetima, jer su završili sa fakultetskim obavezama koje bolonja zahteva.

- Nismo lenčuge i džabalebaroši, kako nas prozivaju u komentarima na pojedinim portalima, s obzirom na to da smo prinuđeni da radimo i studiramo, jer su školarine daleko od simboličnih. Ne želimo da verujemo da je obrazovanje u zemlji koju volimo i kojoj želimo da živimo, radimo i podižemo buduće naraštaje toliko nisko vrednovano i poslednje na listi prioriteta. Budući da nemamo olakšice koje evropska bolonja nudi, bilo bi nedosledno, suvišno i nepraveno primenjivati pravilo o završetku studija - piše ona.

Pojedinci već reupisani

Ono što dodatno otežava ispunjavanje zahteva i mnogih drugih studenata jeste što su neki studenti prve generacije bolonjaca već reupisani. Na mnogim visokoškolskim ustanovama prve generacije su iskoristile zakonsko pravo da im studije mogu trajati dvostruko duže od broja godina studijskog programa i na sopstveni zahtev dobili su dodatnu godinu. Tako je onima upisanim 2006. rok za diplomiranje istekao 2015. godine, a oni koji nisu okončali studije upisali su ponovo.

Traže produženje studija bez dodatnih nameta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.