Najviše sinonima u srpskom ima reč...

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - D. Pandurević

Radi se o negativnoj osobini... bezjak... tuka... Da li znate? Odgovor je: glupan! Zanimljivo je da za pametnog čoveka ne postoji skoro nijedan sinonim.

JEZIK - Za glupana ima više od 100 sinonima, a za pametnog čoveka skoro nijedan. Koristi se samo kolokvijalno "klikeraš” i eventulano “mozak”. Mudrac i slične reči nemaju baš tačno to značenje. To ništa posebno ne govori ni o našem jeziku ni o mentalitetu naroda. Jednostavno postoji veća potreba da ljude na razne načine nazivamo budalama. Uglavnom negativne karakteristike ljudi povlače puno sinonima. Tako je u svim jezicima - objašnjava za “24 sata” Pavle Ćosić, autor “Rečnika sinonima”.

S druge strane, bar kad su u pitanju sinonimi, pametnim ljudima bi svakako dobro došao još koji.

- Nemamo nijednu književnu imenicu za pametnog čoveka - naglašava Ćosić, navodeći žargonske izraze koje koristimo kad želimo da pohvalimo nečiju inteligenciju: klikeraš, pametnik, mozak, genije, genijalac, veliki um, pametnica, pčelica, lumen, munja, vijugaš, maher, Ajnštajn, intelektualna gromada, mudrica, kefalo, bistrić, umnik, žaruljica, mudrac, enciklopedista.

Bogatstvo jezika ogleda se najbolje na takvim poljima njegove upotrebe, a pored reči koje obiluju izrazima sa istim značenjem, imamo i onih koje, s druge strane, sinonime nemaju uopšte.

- To su uglavnom svakodnevne i egzaktne reči kao što su vr- ste voća, povrća, hrane i slično (jabuka, banana, kruška, kelj, voda, so, gulaš, burek, pljeskavica, vrata, prozor), zanimanja (psiholog, filozof, matematičar i slično). U svakom slučaju, rečnik sinonima može da obuhvati oko tri četvrtine ukupnog vokabulara - kaže Ćosić.

U ukrštenim rečima se stalno navodi "ak" kao sinonim za peršun. Iako peršun ima bar dvadesetak sinonima u raznim dijalektima, nijedan rečnik ne beleži oblik "ak".

- To je očigledno izmislio neki enigmata još davno i to je tako ostalo do danas. Čak do te mere da bi na pijaci mogao da tražiš dve veze aka i da te seljak razume - kaže naš sagovornik.

"POSTOJI VEĆA POTREBA DA LJUDE NA RAZNE

NAČINE NAZIVAMO BUDALAMA"

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.