Srbija nije uzvratila ljubav Anet Vargi

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Pandurević

Anet Varga iz Mađarske se na prvu loptu zaljubila u srpsku muziku. Tada nije ni slutila da će je godinama kasnije druga ljubav dovesti baš u Beograd, ali ni da će biti primorana da se grčevito bori da ostane ovde.

Kada je pre četiri godine slučajno na Jutjubu naletela na našu muziku, Anet nije znala ni reč srpskog jezika. Ipak, zaljubila se na prvi pogled. Tada nije ni slutila da će je godinama kasnije druga ljubav dovesti baš u Beograd, ali ni da će biti primorana da se grčevito bori da ostane ovde.

LJUBAV - Činjenice da je Anet Varga kao odličan student završila studije srpskog jezika u Budimpešti, da tečno govori srpski, mađarski i engleski, da sa samo 23 godine već ima višegodišnje radno iskustvo kao ofis menadžer, organizator međunarodnih konferencija i izleta za studente, a radila je godinu i po dana i u sektoru upravljanja ljudskim resursima, nisu bile dovoljne da za skoro četiri meseca života u Beogradu ovde pronađe posao.

Situacija nimalo neobična za Srbiju i sve one koji se u sličnom sosu nalaze godinama, za Anet, pak, može da znači rušenje najvećeg sna. Ona se u Beograd preselila zbog ljubavi.

- Od kako sam počela da studiram srpski, za mene se otvorio novi svet. Vaš jezik, kultura, ljudi, sve me je fasciniralo. Počela sam da dolazim u Beograd kako bih vežbala jezik i brzo sam ovde stekla mnogo prijatelja. Srbi su mnogo pristupačniji od naših ljudi, uvek nasmejani, spremni da pomognu. Nije mi mnogo trebalo da počnem da se osećam kao kod kuće. A onda sam pre dve godine upoznala i Dušana - počinje svoju priču Anet.

Prijateljstvo između nje i ovog Beograđanina, koje traje od tada, preraslo je pre sedam meseci u ljubav i nije im dugo trebalo da se odluče na zajednički život. Brzo je, kaže, shvatila da je to to, a izbor je pao na Beograd.

- U Budimpešti sam imala siguran posao, tamo sam rođena i odrasla, tamo su mi i porodica i prijatelji, ali me srce jednostavno odavno vuče ka Srbiji. Počelo je sa studijama, a sad jednostavno svoju budućnost samo ovde mogu da zamislim - govori nam Anet.

Nažalost, njenoj želji i odlučnosti da se skrasi u srpskoj prestonici stala je na put upravo Srbija. To može samo kod nas, reklo bi se. Nakon desetina poslatih CV-jeva i brojnih razgovora za posao u školama jezika, domaćim i stranim firmama, ova simpatična Mađarica je shvatila da su joj baš zato što je strankinja vrata za posao zatvorena.

- Konkurisala sam za mesto u jednoj međunarodnoj firmi gde su tražili kandidata koji govori

srpski i mađarski i ima državljanstvo Evropske unije. Tri meseca su trajali krugovi selekcije i pred poslednji razgovor su mi rekli da sam jedini preostali kandidat koji zadovoljava sve kriterijume i da se samo čeka formalna odluka. Nekoliko dana kasnije su mi javili da je druga osoba dobila posao razočarana je Varga.

O drugim intervjuima ne želi ni da govori. Čim čuju da nije naše gore list, svaka priča je završena. Ne žele, kaže, ni da joj daju priliku da se dokaže. Radnu vizu ne može da dobije ukoliko nije prijavljena, a ovde se, brzo je shvatila, uglavnom radi na crno. Poslodavce, kaže Anet, ne zanimaju ni njene kvalifikacije, ni motivacija, ni želja koju ima za poslom i životom ovde. A sat otkucava.

- Boravišna viza mi uskoro ističe i kad napustim zemlju, neću moći da se vratim naredna tri meseca. Radila bih bukvalno bilo šta, samo da sam prijavljena, ali mi se sve više čini da ovde za to nema nade - zaključuje ona.

Vaš jezik, ljudi, kultura, sve me je fasciniralo. Nije mi mnogo trebalo da se osećam kao kod

kuće

ANET VARGA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.