Iznenađenje: Dilanu Nobel za književnost

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Mk

Članovi švedske Akademije odlučili su da ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost pripadne američkom kantautoru Bobu Dilanu (75).

PESNIK - Dilan je nagrađen za “stvaranje novih poetskih izraza u velikoj tradiciji američkog pesništva”, izjavila je predstavnica Akademije. Nobelova nagrada za književnost, koja uz veliki prestiž donosi i novčanu sumu od oko 900.000 dolara, biće svečano uručena Dilanu i dobitnicima iz drugih oblasti na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

Dilan je prvi Amerikanac koji je osvojio nagradu za književnost još od 1993. kada je laureat bila Toni Morison. On je ujedno i 259. Amerikanac nobelovac.

Sara Danils, sekretar Švedske akademije, opisala je Dilana kao “divnog uzora koji već 54 godine sebe menja i usavršava”.

- Album “Blonde on Blonde” iz 1966. je izvanredan primer njegovih savršenih rima, sastavljanja refrena i briljantnog načina razmišljanja smatra Danilsova.

Ona je priznala da izbor možda nekima može da bude iznenađenje, ali “ako pogledate unazad 5.000 godina, otkrićete Homera i Sapfo. Oni su pisali poetske tekstove namenjene izvođenju, isto je i sa Dilanom. I dalje čitamo i Homera i Sapfo i uživamo u njihovim stihovima.” Švedska akademija, po običaju, ne otkriva uži spisak kandidata, što ostavlja širok prostor za nagađanja i neosnovana kladioničarska predviđanja.

Iako iza sebe ima armiju obožavalaca i premda se njegovo ime godinama unazad nalazi među kandidatima koji se pominju za Nobelovu nagradu (često se čak i zbijaju šale na njegov račun), malo ko je očekivao da će biti laureat.

Ipak, nesporno je da je Dilan ostvario ogroman uticaj na umetnost i umetnike u celom svetu. On je prvi kantautor koji je dobio Nobela za književnost.

Rođen kao Robert Alen Cimerman 24. maja 1941. Dilan je postao jedan od najvećih kantautora 20. veka i najsnažniji glas generacije šezdesetih godina. Kod nas su 2005. objavljeni njegovi memoari “Hronike 1” u izdanju “Geopoetike”.

Švedska akademija uporedila je Boba Dilana sa Homerom i Sopfo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.