Ovako je izgledao elitni grčki ratnik 1.500 godina pre Hrista

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

GROBNICA - Ratnik sahranjen pre oko 3.500 godina u grobnici punoj blaga u Grčkoj, bio je markantan muškarac, pokazuje rekonstrukcija njegovog lica. Grifonski ratnik, koji je to ime dobio po ploči od slonovače nađenoj u grobnici, a koja prikazuje mitsko biće s telom lava i glavom orla, imao je široko, lepo lice, četvrtastu vilicu i snažan vrat.

Rekonstrukcija nije bila jednostavan poduhvat, kaže stručnjak Tobajas Houlton, koji je na projektu radio s koleginicom Lin Šeparc, sa Univerziteta Vitvotersrand u Johanezburgu u Južnoj Africi. Lobanja muškarca, za koga se veruje da je u trenutku smrti oko 1500. godine p.n.e. imao između 30 i 35 godina, bila je u veoma lošem stanju. Grobnica Grifonskog ratnika, duboka 1,5 metara, široka 1,2 metra i duga 2,4 metra, nađena je blizu ostataka čuvene Palate kralja Nestora, koji u Homerovoj “Ilijadi” predvodi grčke snage u pohodu na Troju.

“Ovo nije grobnica legendarnog kralja Nestora, niti njegovog oca Neleja. Ratnik je živeo možda 200 ili 300 godina pre njih. Analiza umetnički graviranog prstenja otkrivenog u grobnici navodi na zaključak da je ratnik bio deo elite koja je vladala Pilosom upravo u vreme kada su Mikenci porobili Minojce i prisvojili veliki deo njihove kulture. Raskošni sadržaj grobnice ukazuje je na ratnikov značaj. Reč je jednom od najimpresivnijih arheoloških otkrića posle Drugog svetskog rata.”, izjavila je Lin Šeparc.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.