Počinje vakcinacija protiv gripa

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Todorović / D. Tulimirović

Sledeće nedelje počinje vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji. Ove godine kupljeno je 5.000 doza više nego prošle, koje su namenjene najugroženijoj kategoriji stanovništva.

ZAŠTITA - Država je za zaštitu od gripa kupila 248.256 doza vakcina, proizvođača “Sanofi Pastera”. Ove godine Institut “Torlak” imaće ulogu dobavljača i distributera jer su oni zaduženi da cepiva isporuče svim zdravstvenim ustanovama.

- Dobili smo sertifikat ispravnosti od Agencija za lekove. Krećemo u distribuciju vakcina i do kraja nedelje ona će biti u svim ustanovama u Srbiji kako bi vakcinacija što pre počela - kaže Vera Stoiljković, direktorka Instituta “Torlak”.

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembar meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina da bi se stvorio imunitet. Iako iz Instituta „Batut“javljaju da od početka oktobra obavljaju epidemiološki nadzor gripa, mere prevencije nisu na odmet.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.