Bolje sprečiti - nego lečiti, evo kako

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

PREVENCIJA - U Srbiji se grip najčešće registruje između decembra i marta, a sada se u povećanom broju javljaju akutne respiratorne infekcije. Najefikasnija blagovremena zaštita je vakcinacija. Pored toga, važno je i redovno prati ruke, provetravati prostor u kome se boravi, a potrebni su i odmor, topli napici i umerena fizička aktivnost - kaže prim. dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ipak, kako većina ljudi veruje da zdravlje na usta ulazi, u vazduhu se sve češće mogu osetiti mirisi dva omiljena domaća leka - rakije i belog luka. Stručnjaci ipak kažu da postoje i druge mere predostrožnosti, hranljivije i manje upadljive.

- Od virusa ćemo se najbolje zaštititi unošenjem hrane koja podiže imunitet, pre svega voća i povrća, kojih su sada pune pijace. Efikasni su i probiotici, kako oni koje kupujemo u prodavnici tako i zeleni, ehinacea ili čaj od šipurka. Topli napici od zove takođe su se pokazali kao odlični čuvari od gripa - rekla nam je nutricionista Milka Raičević.

Ona je dodala da ćemo mnogo toga postići ako vodimo računa o ishrani.

- Za užinu treba koristiti koštunjavo voće jer je ne samo sjajan izvor nezasićenih masnoća već sadrži fitosterole koji daju osećaj sitosti, a poznato je da s hladnim vremenom počinjemo više da jedemo - objasnila je ona i dodala da je zato veoma važno uobročiti se.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.