Namirnice koje su opasne kao droga

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - U. Jelić

Zavisnost od hrane je stvarna i krajnje nezdrava, a ove namirnice su posebno opasne: čokolada, pica, sladoled, pomfrit, čizburger, gazirani napici, sir, slanina, pržena piletina i kokice.

DROGA - Sudeći po doktorima sa Kek medicinske škole, ljudi bi trebalo da se klone masnih i kaloričnih namirnica jer one mogu stvoriti zavisnost i upropastiti nam zdravlje (i liniju).

- Industrijski obrađene namirnice najveći su neprijatelji kada je zavisnost od hrane u pitanju, a ovaj vid zavisnosti može se poistovetiti sa zloupotrebom droga - tvrde oni.

Ako se birnete da ste se navukli na neke nezdrave namirnice, možete da se testirate uz pomoć Jejl skale za zavisnost prema hrani. Ako na sledeća pitanja imate nekoliko odgovora „da“, trebalo bi da porazgovarate sa stručnjakom u vezi sa kompulsivnim prejedanjem. Da li imate intenzivnu želju za hranom? Da li ulažete poseban napor da dođete do određenih namirnica koje trenutno nemate kod kuće? Da li uhvatite sebe kako ste pojeli celu kesu čipsa ili kolača iako ste hteli da uzmete samo par komada? Da li primećujete da neke namirnice teže možete da prestanete da jedete? Da li više volite da provodite vreme jedući nego sa prijateljima i porodicom? Da li jedete kada ste siti? Da li izbegavate određene aktivnosti i događaje jer se plašite da ćete preterati sa hranom? Da li je prejedanje uticalo na vaš životni stil?

Zavisnost od hrane je stvarna i krajnje nezdrava, a ovo su štetne namirnice koje su podjednako opasne kao i droga: pica, čokolada, sladoled, pomfrit, čizburger, gazirani napici, sir, slanina, pržena piletina i kokice.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.