Kako je “Autoportret” završio u BG muzeju

Muzej savremene umetnosti trebalo bi da bude otvoren sledeće jeseni, a jedan od specijaliteta su dela kontroverznog umetnika Gotfrida Helnvajna.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Kalaba

HALNVAJN - Jedna od najposećenijih izložbi u Beogradu 2015. godine bila je izložba provokativnog austrijskoirskog umetnika Gotfrida Helnvajna pod nazivom „Između nevinosti i zla“, održana u dva galerijska prostora Muzeja savremene umetnosti, Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i u Salonu MSUB.

Nakon otvaranja izložbe u Beogradu, umetnik je bio dirnut prijemom kod publike i u znak zahvalnosti odlučio je da Muzeju savremene umetnosti pokloni četiri svoja dela - tri fotografije, među kojima su dva autoportreta, oba iz 1981. godine, i „Noć u Šangri-La (I)“iz 1987. godine, kao i sliku „Užasi rata 46“(kombinovana tehnika/ulje i akril na platnu) iz 2016. godine.

Posebno je zanimljiva fotografija „Autoportret“iz 1981. godine na kojoj je autor prikazan kao čovek koji vrišti, sav u zavojima, oslepljen viljuškama. Ovaj autoportret mu je doneo internacionalnu slavu jer se našao na omotu albuma „Blackout“nemačke grupe Skorpions (Scorpions), a zatim je i više puta objavljen na naslovnim stranama mnogih magazina, posterima i drugim publikacijama.

- Tih 80-ih godina XX veka, Helnvajn je uradio veliki broj serija fotografija autoportreta, na kojima je sebe predstavljao kao neku vrstu mučenika i pobunjenika, zlostavljanog i izmučenog, beznadežnog čoveka koji vrišti u očaju protiv dominirajućih represivnih društveno-političkih struktura. Njegov krik na tim fotografijama pokazuje duboko osećanje nemoći, a u isto vreme predstavlja glasan revolt - navode iz MSU.

Svojim foto objektivom, Helnvajn je ovekovečio i brojne poznate ličnosti iz sveta šou-biznisa, umetnosti, filma i muzike u seriji fotografija “Lica”: Muhameda Alija, Čarlsa Bukovskog, Endija Vorhola, Vilijama Barouza, Arnolda Švarcenegera, Majkla Džeksona, Normana Mejlera, Arna Brekera,

Merilina Mensona, Leni Rifenštal, kao i članove bendova Ramštajn, Rolingstons...

Ove godine, 21. septembra, Gotfrid Helnvajn je otkrio svoju voštanu figuru postavljenu u Muzeju Madam Tiso u Beču u autentičnoj postavci umetnikovog ateljea - sto sa slikarskim priborom (četke i boje) koje su poklon autora.

Gotfrid Helnvajn poklonio je Muzeju savremene umetnosti četiri svoja dela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.