Boje grada: Dve decenije beogradske grafiti scene

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - K. Hajdukov

Srpski grafiteri okupili su se u dvorištu Gimnazije „Sveti Sava”, gde je organizovan „United Colors Of Belgrade Graffiti Jam!”, događaj kojim je obeleženo 20 godina grafiti scene u prestonici.

UMETNOST - Grafiti su se crtali u prestonici još od osamdesetih, ali ono što uistinu predstavlja grafiti pokret počelo je 1996 - kaže za „24 sata” Bojan Stevanović, jedan od organizatora ovog projekta.

Kako je istakao, izabrali su Gimnaziju „Sveti Sava” pošto imaju lepu saradnju sa školom.

- Ovde smo već dva-tri puta u poslednjih 10 godina organizovali iscrtavanje školskog dvorišta. Svi su zadovoljni našim radom: i komšije u okolnim zgradama i đaci škole dodaje naš sagovornik.

Hope, jedna od legendi među mladim grafiterima, kaže da je počeo da crta ‘98. Žao mi je što se klinci danas mnogo ugledaju na crteže sa interneta. Mi smo ranije, do 2003. godine, imali baš sopstveni unikatni beogradski stil

- Bilo je mnogo zanimljivije devedesetih, verovatno jer sam bio mlađi i imao nešto oko čega sam mogao da se cimam. Od tada me vozi ta priča - kaže Hope i dodaje:

- Žao mi je što se klinci mnogo ugledaju na crteže sa interneta. Mi smo ranije imali baš sopstveni unikatni stil. To je bio beogradski stil koji je od 2003. počeo da se menja pod uticajem časopisa, filmova, interneta i malo smo se tu izgubili. S druge strane, uvek će biti klinaca koji prepoznaju oldskul koji smo započeli.

Velika imena koja su se okupila u dvorištu gimnazije, poručila su amaterima da gledaju svoj put, da samo crtaju i napredovaće.

- Ne tripuj se oko toga ko crta bolje od tebe, to samo smeta. Uvek je bolje da samo cepaš i da svakim danom budeš bolji od samoga sebe - savetovao je mlade naš sagovornik Hope.

Hope

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.