Rekonstrukcija bitke za BG

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Aj

OSLOBOĐENJE - Punktovi na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojima su se vojska i građani našli 20. oktobra 1944. godine samo su deo manifestacije koja će se povodom obeležavanja 72. godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održati u četvrtak, 20. oktobra.

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” 1944. godine. Memorijalni defile zakazan je za 12 sati, i kretaće se od “Londona” do Palate “Albanija”. U defileu će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14 sati.

Nastavak programa zakazan je za 16.30 na Trgu republike, gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihailovoj ulici. Na Trgu republike biće izloženo oružje koje je koristili pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda, a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15 sati ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica će nositi ime Ulica generala Ždanova.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u 20 sati.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.