Asgardija: Prva svemirska država za 100.000 stanovnika

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Ma

ODBRANA - Naučnici su obelodanili planove za osnivanje Asgardije, države u svemiru na kojoj će biti mesta za 100.000 stanovnika i koja će braniti Zemlju od opasnosti koje vrebaju iz kosmosa.

Dr Igor Ašurbejli iz Međunarodnog astronautičkog centra objavio je vest u Parizu istog dana kada je postao predsednik Uneskovog Komiteta za svemirska istraživanja. On kaže da je Asgardija zamišljena kao država koja “se razvija nezavisno od strogih ograničenja koja trenutno nameće državna kontrola” i da će “nacija” prvo izgraditi štit koji će braniti Zemlju od svemirskog otpada, asteroida i izbacivanja mase iz Sunčeve korone.

Sve svemirske programe, uključujući i komercijalne, trenutno kontrolišu vlade na Zemlji. Ukoliko zahtev za državljanstvo Asgardije podnese više od 100.000 ljudi, moći će da zatraže od UN status države, tvrdi Ašurbejli.

Zainteresovani mogu da se prijave na internetu, a prvih 100.000 će se automatski kvalifikovati za državljanstvo. Informacije o načinima dobijanja državljanstva u budućnosti i o tome da li će biti podignut zid između Asgardije i Zemlje zasada nisu objavljene.

Nazvana po gradu na nebu kojim, prema nordijskoj mitologiji, vlada bog Odin, Asgardija je delo tima naučnika i pravnih stručnjaka koji tvrde da će ona jednog dana postati članica UN, imati svoju zastavu i državnu himnu.

Realizacija projekta će početi krajem 2017, kada tim planira da lansira satelit u nisku Zemljinu orbitu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.