Test: Da li biste položili prijemni na Oksfordu?

Jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu Oksford otkrio je pitanja sa čuvenog prijemnog ispita koji po pravilu uspeju da polože samo najbolji. I ne samo to! Objasnili su i kako da na njih odgovorimo što uspešnije.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - K. Hajdukov

ZNANJE - Pitanja sa prijemnog su iz oblasti opšte kulture, medicine, matematike, filozofije, psihologije i imaju za cilj da istaknu učenikova interesovanja i sposobnosti.

Prema mišljenju dr Samine Kan, direktorke prijemnog odeljenja na Oksfordu, ovaj test predstavlja potpuno novo iskustvo za mnoge studente. Zato je univerzitet i rešio da potencijalnim kandidatima smanji dozu straha i olakša im napore da upišu čuvenu školu. Prenosimo vam pet pitanja: 1. Šta jedan roman ili predstavu čini politički obojenom? 2. Jedan od četiri smrtna slučaja u Velikoj Britaniji prouzrokovan je nekim oblikom raka, dok na Filipinima taj odnos iznosi 1:10. Koji faktor utiče na ovu razliku? 3. Šta misliš, šta dovodi do toga da nekoga okriviš za nešto? 4. Zamisli da su merdevine naslonjene na vertikalni zid, sa nogarima na podu. Srednja prečaga na merdevinama je sa jedne strane ofarbana drugačijom bojom u odnosu na ostatak merdevina, a možemo da je vidimo samo iz odgovarajućeg ugla. Kakav oblik će ta prečaga formirati na podu, ako merdevine u nekom trenutku padnu? 5. Veliki broj istraživanja pokazao je da starija braća/ sestre ostvaruju bolje rezultate na IQ testu od mlađih. Šta misliš zašto je to tako?

Ovaj test predstavlja

potpuno novo iskustvo za mnoge studente

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.