Nema klavir, a najbolja je pijanistkinja

Kristina Jevtović (15) počela je da se bavi muzikom boreći se protiv teške bolesti, a danas je jedna od naših najboljih mladih pijanistkinja

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Latas

POSVEĆENOST - Kristina se godinama bori sa teškom progresivnom bolešću i stopostotnim invaliditetom, ali to je ne sprečava da bude uspešnija od svojih vršnjaka: Osnovnu školu „Jovan Popović” završila je kao vukovac, a Muzičku „Josip Slavenski” kao đak generacije. Širom Srbije do sada je osvojila više od 30 vrednih nagrada, a samo u ovoj godini, u šestom razredu muzičke škole, kući je donela čak 13.

Kako nema klavir ili pijanino, nego samo polovni električni klavir koji nije dovoljan za pripremu ozbiljnih takmičenja, vežba u školi kad nema nikog ili kod profesorke u njenoj kući.

- Obožavam da slušam Prokofjeva, a drugi se čude kada kažem da volim i metal. Svaki dan vežbam, pred nastupe se pripremam i po četiri sata. Pored sviranja, volim da se takmičim u solfeđu i teoriji, gde takođe osvajam nagrade. Član sam i Dečjeg simfonijskog orkestra u Beogradu, tako da nastupam na mnogim mestima, od Kolarca, novosadske Sinagoge do mnogih drugih - kaže Jevtović.

Svaki njen dan je nova borba. Vežbe, rehabilitacije, učenje, sviranje, toliko toga da njena majka Jadranka Gavrilov ne zna kako sve postižu. Žive same i u komplikovanoj materijalnoj situaciji jer je Jadranka napustila posao i posvetila se samo ćerki kada je saznala za nesrećnu bolest.

- Na klavir sam je upisala dve godine pre osnovne škole kako bi vežbala finu motoriku, jer sam se bojala da zbog podrhtavanja prstiju neće moći da piše. Niko nije verovao da ona može da upiše muzičku školu, a kamoli da ide na takmičenja. Međutim, bila je prva na listi. Kada je iznesem na binu i spustim na stolicu, a žiri i publika vide kako joj se ruke tresu, začude se šta ćemo mi tu. Ali tek pravo zaprepaštenje dolazi kada počne da svira - kaže Kristinina mama.

Kristina je upisala srednju Muzičku školu „Isidor Bajić”, želja joj je da konačno ima svoj pijanino na kom će da vežba, jer do pre godinu dana kući je svirala na sintisajzeru koji ima daleko manje oktava nego što joj je potrebno. Voli da se igra sa svojom vevericom i gleda seriju „Castle”, a planira da upiše muzičku akademiju.

"Obožavam da slušam Prokofjeva, a drugi se čude kada kažem da volim i metal"

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.