Novi pendreci za komunalce

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Gradska uprava raspisala je tender za nabavku opreme za Komunalnu policiju, tačnije 350 gumenih palica. I to ne bilo kakvih, svaka mora da bude dugačka 56 cm i ne teža od 625 grama.

Gradska uprava raspisala je tender za nabavku opreme za Komunalnu policiju, tačnije 350 gumenih palica.

PALICE - Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, “službena palica mora da bude napravljena od prirodnog i veštačkog kaučuka, da u unutrašnjosti ima metalnu šipku koja obezbeđuje potrebnu čvrstoću i otpornost, anatomski oblikovan rukohvat da bi se palica nosila, kao i alku sa gurtnom radi sigurnijeg rukovanja njome”.

“Komunalna palica” mora da bude dužine 56 centimetara, prečnika drške 3 cm, a maksimalna dozvoljena težina je 625 grama. Nosač palice treba da bude crne boje sa metalnom alkom o koju se kači palica.

Ako ste mislili da komunalci do sada nisu imali palice - prevarili ste se. Imali su, i to metalne teleskop palice na izvlačenje sa gumenom drškom koje su prema nekim tumačenjima zakona, zabranjene za korišćenje u Srbiji.

Kada sme da se upotrebi palica

Član 24 Zakona o Komunalnoj policiji definiše kada mogu da se upotrebe sredstva prinude:

- Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.

* Službena palica ima tehnička obeležja utvrđena podzakonskim propisima policije o sredstvima prinude, odnosno o posebnoj opremi za obavljanje policijskih poslova.

* Sredstva za vezivanje komunalni policajac može u skladu sa zakonom da upotrebi protiv lica koje pruža otpor ili pokušava da pobegne.

* Sredstvima za vezivanje smatraju se službene lisice, plastične zatege i druga za to namenjena sredstva prema Zakonu o policiji i sa tehničkim i drugim karakteristikama utvrđenim podzakonskim propisom o sredstvima prinude.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.