Antibiografija: Neruda otvara Slobodnu zonu

Festival “Slobodna zona” biće održan od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na otvaranju će biti prikazan film “Neruda” Pabla Laraina, čileanski kandidat za Oskara i to simultano u Sava centru (BG), bioskopu “Arena” (NS) i “Vilin gradu” (Ni

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Mk

FILM - Nakon filmova “Ne” i “Klub”, na Slobodnu zonu stiže novo ostvarenje čileanskog reditelja Pabla Laraina. Najpoznatiji čileanski pesnik, diplomata i nobelovac Pablo Neruda, u tumačenju Luisa Njeka, centralna je figura ovog filma premijerno prikazanog u maju u Kanu.

Antibiografsko delo, kako ga reditelj opisuje, smešteno je u 1948. godinu u kojoj senator Neruda, zbog javnog i oštrog protivljenja tadašnjem predsedniku Gabrijelu Gonzalesu Videli (Alfredo Kastro), po prvi put postaje zvanični državni neprijatelj.

Pod pritiskom učestalih pretnji i hajke vladajućeg režima, Neruda uz pomoć svog prijatelja Pabla Pikasa (Emilio Gutjeres Kaba) i levičarskog podzemlja beži iz sopstvenog doma u egzil sa svojom suprugom, argentinskom slikarkom Deliom del Karil (Mersedes Moran), dok im je policajac Oskar Pelušono (Gael Garsija Bernal) konstantno za petama.

Slobodna zona od ove godine dobija i takmičarski karakter. Stručni žiri će dodeliti nagradu - za koju će se podjednako boriti dokumentarni i igrani filmovi - i to za Najbolji angažovani film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagradu “Human Rights” žirija. Nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ dodeliće srednjoškolski žiri - Slobodna zona junior. Tradicionalno, biće dodeljena i Nagrada publike.

Takođe, publika je pozvana da svojim recenzijama prenese jedinstveni pogled na neki od filmova sa ovogodišnjeg programa i konkuriše za Nagradu za publiku.

Na programu 12. Slobodne

zone biće 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog

sveta

Luis Njeka tumači lik pesnika, diplomate i nobelovca Pabla Nerude

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.