„Ako svi odemo, ova zemlja će pripasti nekom drugom”

Prof. dr Danica Grujičić svakodnevno operiše tumore i spasava živote pacijentima. Nedavno je odlučila da pokuša da otkloni boljke društva ukorenjene u ekonomiji, politici i zdravstvu.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SWET / EKONOMIJA - A. Đokić / Lj. Krstić

VAPAJ - Načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije na Fejsbuku govori o problemima današnjice, posebno o problemima mladih.

- Ja zaista ne mogu da gledam kako nam deca odlaze. Toliko dobre dece odlazi, pa čak i ona koja nisu toliko dobra, to su ipak naša deca. Zar je moguće da njima ova zemlja ne može da obezbedi stan, posao, auto i da odu jednom godišnje na odmor? Zar je to toliko mnogo? - pita se Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, sva snaga Srbije je u mladima i upravo zato je odabrala Fejsbuk da im se obrati.

- Osećala sam potrebu da se vapajem obratim mladima. Na Klinici imam sjajne mlade ljude koji sebi ne mogu da obezbede ni novac za odlazak na kongres. Mladi doktori će otići i ja se stvarno toga plašim. Ne da neće imati ko mene da leči, nego neće biti lekara, inženjera, prosvetnih radnika. Ako svi odemo, ova zemlja će se prepustiti nekom drugom - apeluje dr Grujičić.

Ona je “kriva” što je Srbija dobila gama nož - spas za pacijente sa tumorom mozga. Sada je doktorka koja leči tumore rešila da se upusti u borbu sa onim najgorim tumorom koji nam razara narod - odlazak mladih iz zemlje. Zato je odnedavno na svom privatnom Fejsbuk profilu počela da deli video-snimke u kojima se prevashodno obraća mladima.

- U prethodnih mesec dana javilo mi se 76 zdravstvenih radnika, uglavnom iz Nemačke koji nisu imali gde da se zaposle i koji su bili prinuđeni da odu kako bi mogli da se usavršavaju i žive od svog rada. Javilo mi se preko 100 zdravstvenih radnika koji volontiraju u Srbiji, Republici Srpskoj ili Crnoj Gori po nekoliko godina ili uopšte ne mogu da nađu posao. A mi ne možemo ništa da uradimo jer zakon ne dozvoljava nova zapošljavanja. U narodu koji je bolestan ne može da se zaposli lekar zbog stotine nosača fascikla po administracijama koji moraju da budu namireni posle izbora jer su uspešno odradili kampanje - kaže dr Grujičić.

Doktorka je održala i tribinu u kojoj je direktno pričala sa mladima o njihovim problemima kako se, kaže ona, ne bi sve, kao i ranije, završilo samo na lajkovima, šerovima i komentarima. Planira da nastavi sa održavanjem tribina i da kroz razgovor sa ljudima sagleda na koji način može da im se pomogne.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.