Čuvena kafana kao filmski set

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Milovanović

U srpskoj tradiciji kafane su mesta gde se pre svega (dobro) jelo i pilo, razmenjivale informacije, slavilo i uživalo... Od davnina ova mesta su privlačila zanatlije, glumce, pesnike, slikare, pripovedače, muzičare, ali i filmske ekipe. Tako je i sa skadarlijska “Dva jelena”, koji mogu da se pohvale bogatom filmskom tradicijom.

AKCIJA - Ovaj restoran može da se pohvali mnogobrojnim domaćim i holivudskim filmskim i serijskim ekipama koje su snimane u njihovim prostorijama: “Šešir profesora Koste Vujića“, “Tesna koža“, “Žikina dinastija“, “Greh njene majke“, “Titanik“(italijanska serija), “November man“.

Boemska četvrt Skadarlije uvek je bila privlačna za reditelje koji su želeli da na velikom platnu prenesu toplu atmosferu prostora iz kojeg neprestano dopire živa muzika i žamor ljudi. Pre nekoliko godina je i čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver “Dva jelena“opisao kao “mesto za Oskara“i tom prilikom istakao da su ga kupile razumne cene i brižljivo čuvani recepti još od davne 1867. godine.

Ipak, dva filma se izdvajaju.

NEŠTO IZMEĐU

Film Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta“prati priču četiri pionira zaslužna za razvoj jugoslovenske škole košarke. Iako je centralni događaj finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u košarci 1970. godine, publici je naročito zapala za oko scena u kojoj pevačica Ana Kokić izvodi pesmu “Žuto lišće“u kafani u kojoj peva o svojoj ljubavi koja joj je “slomila krila“. Film Srđana Karanovića „Nešto između“snimljen 1983. godine je priča o mladoj Amerikanki i njenoj sentimentalnoj vezi sa dvojicom Jugoslovena koje tumače Miki Manojlović i Dragan Nikolić. Radnja se odvija na relaciji Njujork, Dubrovnik, Istanbul i Beograd. Nikolić u filmu odvodi gošću iz Amerike u kafanu kako bi joj pokazao u čemu Jugosloveni najviše uživaju, tačnije, u špriceru i dobroj hrani. Ona nije ostala imuna na čari mesta na kojem se našla i uzvratila mu rečima: “Ovo me podseća na jedan lokal u Njujorku koji volim“, aludirajući na svetski duh “Dva jelena”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.