Dve decenije u tuđini: Sve sam dalje od Srbije

24 Sata (Serbia) - - ET / EKONOMIJA - K. Hajdukov

Prototipom srpskog gastarbajtera smatra se osoba koja na prostoru strane zemlje zarađuje novac i troši ga za osnovne potrepštine, eventualno za gostovanja naših estradnih zvezda, dok odmor u rodnom mestu koristi za gradnju novih spratova, vožnju brzih kola i rasipanje po kafanama, na sopstveni ponos, a za inat komšijama.

KOFER - Poznato je da je Srbija uspešna u proizvodnji gastarbajtera. Po popisu iz 2002. u inostranstvu ima oko četiri miliona Srba, a zbog promene u metodologiji u poslednjem popisu ne može se doći do ikakvih podataka.

- Prekinula sam studije na drugoj godini Filološkog fakulteta 1995. Pobegla sam od roditelja, udala se i rodila sina, a onda doživela pravi pakao: psihičko i fizičko maltretiranje, život u bedi, ponižavanje i totalnu izolovanost od porodice i prijatelja. Na sudu sam dobila starateljstvo, ali ne i sina. Pošto mu je otac bivši policajac, nisam imala šanse. Tako sam odlučila da odem i detetu stvorim budućnost negde drugde - počinje priču za “24 sata” jedna Vojvođanka koja je imala želju da ode zauvek...

Njoj je prva stanica bila Italija. Sa znanjem engleskog jezika je radila u restoranu nekoliko meseci. Zatim je u Parizu boravila godinu i po dana radeći u prodavnici balkanskih proizvoda i restoranu.

- Posle svega toga, došla sam u Švedsku 2004. i počela sve ispočetka. Treći put... Sve dalje i dalje od moje Srbije. Radila sam kao čistačica, ali moj uslov je bio da mi daju ugovor - priseća se.

Znanje stranog jezika u tuđini donosi znatno bolja radna mesta, ali ređe mogućnost za napredovanjem. - Nisam došla da zaradim pare, nego da ostanem po svaku cenu. U školu sam išla uveče i učila jezik u vozu između kuće i posla. Posle godinu dana sam dovoljno naučila švedski i počela sam da radim kao konobarica. Posle četiri godine u Švedskoj, doškolovala sam se za obezbeđenje. Naredne, 2009. godine, dobijam državljanstvo. Nastavljam sa različitim kursevima, menjam firme jer sam sad u situaciji da biram - priča nam ova žena koja je trenutno zaposlena u firmi za obezbeđenje “Securitas”, a 50 odsto vremena je angažovana i u sindikatu koji je u Švedskoj jedna od najjačih institucija.

- Svog sadašnjeg muža, Srbina iz južne Srbije, upoznala sam 2006. Nas dvoje ukupno zarađujemo oko 80.000 evra godišnje, a u proseku 500 evra mesečno šaljemo rodbini u Srbiji. Imamo svoj stan, vozimo najnoviji “golf”, a u Srbiju dolazimo četiri, pet puta godišnje na po nedelju dana - toliko je potrebno da nostalgija utrne. Svake godine letujemo na Kanarskim ostrvima - u dahu nabraja Vojvođanka koja je, malo je reći, počela od nule.

Iz Srbije pobegla u Italiju, pa se posle Francuske skućila u Švedskoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.